Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: I Vänsterpartiet är den som anklagas nu skyldig tills motsatsen bevisats

Annons
Efter årtionden i V-ledning går Lars Ohly nu ur partiet. Han menar sig utsatt för förtal av ledande V-politiker. Foto: Jonas Ekström/TT

En efter en skakas nu stora organisationer av att företrädare anklagas för sexuella ofredanden och övergrepp. I Vänsterpartiet tycks ledningen så desperat att visa att detta tas på allvar att anklagade döms direkt, utan att det utreds om den utpekade är skyldig eller inte. Iakttagelsen aktualiseras av förre partiledaren Lars Ohlys besked att han lämnar partiet i protest mot hur han behandlats efter anklagelserna om sexuellt ofredande.

Ohly portades från partiarrangemang och flera företrädare, bland dem partiledaren Jonas Sjöstedt, har enligt Ohly stämplat honom som sexualbrottsling. Ohly gick när han meddelade sitt utträde så långt att han menade sig utsatt för förtal.

Ohlys bild av vad som hände i höstas var att han varit alltför närgången mot en partikamrat, men att han inte gjort något brottsligt.

Partikamraten i fråga, daladistriktets nu avgångna vice ordförande Frida Holmgren (V), menade att Ohlys bild var fel och polisanmälde honom. Utredningen lades dock ned.

Partiledningens beslut att stänga av Ohly vållade i sin tur debatt i Dalarna, vilken nu övergått i full kris. Upprinnelsen var att Leif Lindström, V-kommunalråd i Borlänge, i en inbjudan till en medlemsträff som en av punkterna för diskussion frågade om hanteringen av Ohly var rätt eller fel.

Holmgren lämnade kort därefter distriktsstyrelsen då hon känt sig ifrågasatt. Distriktet uppmanade sedan partistyrelsen att utesluta Leif Lindström och Smedjebacksordföranden Christer Larsson.

Partisekreteraren Aron Etzler var i sin kommentar till DT inte bara klar över vad Ohly gjort, utan även redo för dom över Lindström och Larsson: "Jag är förvånad och bestört över att en av våra medlemmar, Frida Holmgren, som utsatts för sexuella trakasserier, ifrågasätts och inte får uppbackning av enskilda i medlemmar i V".

Det var "case closed": Ohly hade trakasserat – Lindström och Larsson inte backat upp.

LÄS ÄVEN:

Gabriel Ehrling: Nåde den som inte står rätt i vänsterledet – kommunalråd som ville diskutera hotas av uteslutning

Det står varje parti fritt att sätta regler för vilka som deltar i verksamheten, men hela den här hanteringen känns ängslig, på gränsen till lite otäck. Vänsterledningen tycks så angelägen att sluta upp bakom budskapet i #metoo-kampanjen att principer som annars hålls som centrala för samhället inte längre gäller.

I juridisk mening är Ohly en fri man, i partiet är han inte det. Enligt honom själv har det inte skett någon intern utredning av vad som hänt och partiledningen ska, återigen enligt Ohly, inte ens ha efterfrågat hans berättelse. Och nog tycks partiledningen haft saken klar för sig.

Jonas Sjöstedt deklararade i en intervju (ETC 24/11) att "Jag är faktiskt inte så intresserad av hur förövaren tänker och hur han känner kring det som hänt." Riksdagsledamot Rossana Dinamarca sa i samma artikel att ”Lars Ohly måste stå för att han är en förövare”. Man baxnar över ordvalen!

Vänsterledningen kan så klart veta mer än vad som är allmänt känt, både om Lars Ohly och de uteslutningshotade dalapolitikerna. Men det måste gå att ta anklagelser på allvar utan kategoriska slutsatser och ord som "förövare".

Sjöstedt, Dinamarca och Etzler kunde ha nöjt sig med att lova att försöka gå till botten med vad som hänt. I stället lät man domen falla direkt, bara för att politiskt markera hur allvarligt partiet ser på samhällsfenomenet.

Petter Bergner

Gabriel Ehrling

LÄS ÄVEN:

Jens Runnberg & Gabriel Ehrling: Kommer den sjuka Dalavänstern att orka hantera gödselaktivismen?

Mer läsning

Annons