Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: I kommunvalet 2018 kommer väljarnas dom över S-majoritetens slapphet

/
  • Kommunalrådet Irene Homman (S) gick inte till val på att höja skatten i Gagnef men gör nu det i alla fall.

Annons

Vänstern har en simpel universallösning på alla problem som uppstår:

Vänstern höjer skatten.

Som om det vore oproblematiskt att dra in pengar från medborgarna.

Det är klart att den offentliga välfärden ska vara högkvalitativ och behöver finansieras, men skatthöjningar ska vara sista utvägen.

Nästan alltid finns det andra åtgärder som kan tas till först.

I Gagnefs kommun visar den S-ledda kommunstyrelsen att de tar allt för lätt på att inte sänka invånarnas handlingsutrymme och köpkraft.

Majoriteten ville först höja skatten med 49 öre.

Det kan låta fjuttigt med några ören hit eller dit, men i praktiken är summorna betydligt mer anmärkningsvärda än så.

Detta skulle ha inneburit mellan 2000-3000 kronor mindre om året i plånboken för en normal familj. Eftersom kommunalskatten är platt drabbar detta framför allt människor som redan har dålig ekonomi, såsom fattiga, sjuka och pensionärer.

För att inte tala om att ett sådant beslut skulle ha lett till att Gagnef skulle blivit kommunen i Dalarna med högst skatt. Det är inte ett smart val om man vill göra sig attraktiv som glesbygdskommun.

Oppositionen protesterade såklart.

Tack och lov fick man den S-ledda kommunstyrelsen att besinna sig något. Men skattehöjning skulle majoriteten ändå genomdriva och i torsdags klubbade man trots alliansens protester igenom en höjning på 29 öre.

Skattehöjningen är det enskilt största beslutet som tagits under den här mandatperioden.

Planerar man ett sådant drastiskt tilltag bör detta presenteras redan i valrörelsen. Men de styrande partierna flaggade inte för någon skattehöjning då.

Att de nu dessutom väljer att höja skatten i mitt emellan två val är ett uppenbart sätt att hoppas slippa ta konsekvenserna närmare valet.

Kommunledningen motiverar skattehöjningen med att de "måste våga satsa på välfärden". De vill uppnå en budget i balans.

Det vill alliansen också.

Därför har alliansen presenterat ett förslag på hur man kan möta kostnadsökningarna för 2017 helt utan att höja skatten.

Det vore verkligen rimligt i en kommun med dokumenterade överkostnader i bland annat äldrevården.

Dessutom pekade alliansen i sitt nya förslag på rena missar som har gjorts i majoritetens budgetberäkning, bland annat att Gagnef inte behöver lägga till drygt en miljon ytterligare till Dalatrafik.

Den S-ledda majoriteten har tidigare hanterat Gagnefbornas pengar ovarsamt. Tiotals miljoner har blivit mer eller mindre bortkastade för att man inte rev Gagnefgården förra året och uppförde ett demensboende. Detta för att man ville gå lokalpartiet KOSA till mötes.

Lokalpartier drivs som bekant allt för ofta av omotiverat stark skepsis till alla typer av förändringar, även de nödvändiga. Istället finns där nu bara ett tillfälligt demensboende.

Och när man nu ska riva ett förråd tar majoriteten en miljon i driftskostnad helt i onödan, när denna summa skulle kunna läggas in i investeringskostnaden för det nya bygget.

Kommunstyrelsen medger att det finns effektiviseringar som kan göras, men de orkar av någon anledning inte titta på det under 2017, utan vill göra det längre fram.

Fredrik Jarl (C), oppositionsråd i Gagnef, sade under kommunfullmäktigemötet att majoriteten inte har gjort sin hemläxa, att de rycker på axlarna inför skattehöjningen som att "vad spelar det för roll".

Men majoriteten väljer den lätta vägen.

Gagnef kommer att bli en högskattekommun i Dalarna med bara Malung-Sälen som toppar dem.

Vi får se i valet 2018 vad Gagnefborna tycker om sådan slapphet.

Mer läsning

Annons