Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Hur skulle polisen fungera om en stad i Dalarna drabbades av terror?

Annons

På ett sätt är serieskjutningen i italienska Macerata häromveckan en betydligt mer illavarslande händelse för det öppna samhället än exempelvis attacken på Drottninggatan eftersom den pekar ut en ny riktning för terrorismen.

Givetvis var Rakhmat Akilovs terrorhandlingar värre sett till antalet offer, och förödelsen i Stockholm. Det som oroar med angreppet på Macerata är platsen i sig.

Småstaden.

I händelse av en utveckling med fler terrordåd riktade mot mindre samhällen står vi inför en helt ny situation.

Ser vi till exempelvis de lokala poliskontoren på mindre orter, kan vi konstatera att det inte krävs mycket för att slå ut deras operativa förmåga. Häromåret bevisade den organiserade brottsligheten det då man med primitivt redskap som fotanglar kunde hindra polisen att rycka ut i samband med pågående brottslighet.

Ja, i perspektiv av terrorhot går det att tala om att ett attentat mot ett mindre ort definitivt skulle kunna få förödande konsekvenser på grund av den bristande polisnärvaron och de långa utryckningstiderna.

Detta samtidigt som vi ska vara tacksamma över det faktum att de terrorister som hittills angripit Sverige inte har varit de mest kompetenta angriparna, lyckligtvis.

Statsminister Stefan Löfven har vid en rad tillfällen talat om att politiken har varit naiva inför terrorhotet mot Sverige samtidigt som vi fortsatt ser hur kraftigt begränsade polisresurserna är på sina håll. Den bilden går inte ihop.

Säkerhetspolisen beskriver förvisso det att det största terrorhotet mot Sverige kommer från våldsbejakande islamistisk extremism, och att det är något av ett urbant stortstadsfenomen. Men bara för den sakens skull innebär det inte att antiterrorkapaciteten på mindre orter helt bör negligeras.

Frågan är om polisen och säkerhetspolisen i dagsläget kan garantera trygghet och säkerhet i hela landet.

Har exempelvis de lokala poliskontoren adekvat utrustning, utbildning och beredskap att avvärja en beväpnad och högt motiverad angripare?

Det finns mycket lite som tyder på det.

Mer läsning

Annons