Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Hultqvist (S) faller till föga i budgetförhandlingarna

/
  • En (alltför) försiktig general. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) firade med tårta, men pengarna räcker inte.

Det var idel glada miner när försvarsgruppens fem partier – S, MP, M, C och KD – i måndags presenterade höjda försvarsanslag för 2017. Representanterna var så nöjda att de firat med tårta.

Annons

Under Folk och Försvars rikskonferens i Sälen tidigare i år rådde närmast kapplöpning kring vilket oppositionsparti som skulle satsa mest på försvaret. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) återkom dock med samma mantra, att han inte vill hänga upp sig på siffror. Nu har han dock ordnat 500 miljoner kronor extra till Försvarsmakten och totalförsvaret.

Att landets försvarsförmåga inte endast består av militären, utan även att det övriga samhällets kapacitet att hantera kriser och angrepp, verkar ha gått in hos politikerna. Det är bra.

Alla var dock inte lika nöjda över beskedet. Liberalernas partiledare Jan Björklund kallade de extra pengarna för "en stor besvikelse". L vill i stället förstärka försvaret med fyra miljarder kronor redan i år.

Björklund har helt rätt i att en halv miljard är för lite. Överbefälhavaren har meddelat att Försvarsmakten behöver 6,5 miljarder extra fram till 2020. På försvarsministern verkar det i stället som om fördjupande samtal och enighet räddar försvarsmakten. Så är det – men bara om dessa samtal resulterar i faktiska satsningar. Budgetposters storlek spelar roll.

Diskussionen om Sveriges försvarsförmåga handlar egentligen inte om hur mycket som ska satsas på försvaret. I dagsläget handlar det om hur mycket partierna är villiga att mildra försvarets underfinansiering.

500 miljoner kronor är mycket pengar. Men det räcker inte på långa vägar till att täcka de finansiella hål som Försvarsmakten och civilförsvaret lider av. Först när riksdag och regering på allvar inser det är det läge med tårta.

Mer läsning

Annons