Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Högskolan måste koncentreras

/
  • Högskolebas. Lars-Ove Staff är ny ordförande för högskolestyrelsen i Dalarna. Ytterligare tre ledamöter i styrelsen är rekryterade från näringslivet, vilket borde borga för en bred ekonomisk kompetens i styrelserummet. (BT 060119-Staff -LD2) (BT061198-MN-Staff1)

Annons

Ännu en gång måste det bli aktuellt att pröva frågan om en koncentration av högskolan till en ort är den smartaste och långsiktigt förnuftiga lösningen.

Ansökningarna till högskolan har under de två senaste åren minskat med 25 procent. Det är fortfarande svårt att rekrytera elever till teknikutbildningarna och det saknas även sökande till ekonom- och lärarutbildningarna.

Högkonjunkturen är en del av förklaringen till det minskade studieintresset. Det är lätt att få jobb även för outbildade när Sverige går på högvarv och både privata företag och offentlig sektor anser sig har råd att nyrekrytera.

Många ungdomar väljer nu bort studierna och tar hellre jobb för att dels förbättra sin ekonomi, dels skaffa sig erfarenhet av arbetsmarknaden. När konjunkturen vänder är många beredda att återgå till studier, medan andra har fått så positiv erfarenhet av arbetsmarknaden att de väljer bort studiealternativet. I varje fall tills vidare.

Högskolornas dilemma är att verksamheten inte i någon högre utsträckning kan organiseras så att den kan anpassa utbildningsutbudet efter konjunkturskiftningarna. Dessutom måste skolans ledning och styrelse ta ansvar för de fasta kostnader som följer av personal, lokaler och utrustning.

Högskolan Dalarna med kvalificerade utbildningar både i Falun och Borlänge har en besvärlig sits eftersom den delade lokaliseringen innebär begränsningar i skolans möjlighet till en rationell samordning. De lokala politikerna både i Falun och Borlänge har varit mer angelägna om att "bygga fast" högskoleverksamhet i sina respektive kommuner än att måna om högskolan som en regional resurs i ett länsperspektiv.

Nu dras de ekonomiska tumskruvarna åt igen. Högskolestyrelsen har ansvar för att hantera ekonomin på ett sådant sätt att skolan också fortsättningsvis kan erbjuda både god utbildning och intressant forskning. Att Högskolan Dalarna numera leds av en verkställande direktör från det privata näringslivet är ingen garanti för att styrelsen fattar förnuftiga beslut. Men styrelsen saknar i varje fall inte kompetens och erfarenhet av hur ekonomiska bekymmer ska lösas. Det är gott så.

Frågan är om styrelsen har modet att fatta ett så strategiskt avgörande beslut som att koncentrera all högskoleverksamhet till antingen Falun eller Borlänge? Att det finns ett behov av en sådan omstrukturering blir allt tydligare.

Mer läsning

Annons