Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Gör din plikt - köp en bok till en pojke under bokrean!

Nu är årets bokrea i gång och vi rusar för att fynda de guldkorn som gömmer sig bland de travar av böcker som reas ut. Vi är många som pressar in ytterligare böcker i redan trånga hyllor.

Annons
Kvinna tittar på reaböcker. Kvinnor i Sverige läser betydligt mer än män. Foto. Hasse Holmberg / SCANPIX

Bokrean är bokslukarnas högtid.

Nu behöver man ju inte lägga hundratals kronor på böcker i Sverige för att kunna läsa. Gå till närmaste loppis och du hittar travvis med god litteratur för några tior och på biblioteken får man hjälp att navigera bland titlarna av påläst personal.

Men bokreor, bibliotek, boklådor på loppis, pockethyllan på Ica eller Storytel behändigt i mobilen till trots är läsning något som vissa inte ägnar sig åt alls.

Tyvärr har läsandet minskat de senaste tio åren. Och skillnaderna i läsning mellan könen förskräcker.

Cirka 45 procent av landets kvinnor över 16 år läser böcker varje vecka. Motsvarande siffra bland män är 30 procent.

Bland yngre (25-34 år) är läsningen mindre. I den gruppen läser 36 procent av kvinnorna böcker varje vecka och endast 23 procent av de unga männen. 22 procent av landets män säger att de aldrig någonsin öppnar en bok.

Även högläsningen för barn minskar. För drygt ett decennium sedan läste 70 procent av småbarnsföräldrarna för sina barn. Nu är siffran 35 procent.

Forskningen är överens om att högläsning hjälper till att bygga upp barnets ordförråd och ger en språklig medvetenhet.

Att läsa böcker är alltså inte bara en möjlighet att kasta sig in i en magisk värld utan är också ett viktigt verktyg för att få sådan ordförståelse och förmåga till läsförståelse att man i vuxen ålder klarar av att hänga med i såväl tidningsartiklar som skrivna instruktioner.

För resultaten i skolan – där svenska elevers läsförståelse vacklat i de senaste årens undersökningar – är läsandet centralt.

Och att få fler pojkar – som redan halkar efter vad gäller skolresultat och vidare studier – att bli bokslukare borde vara en central del av valrörelsens skoldebatter.

Mer läsning

Annons