Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Gärna frivillighet, men först ett rejält försvar – Sverige behöver en modern värnplikt

Annons

STOCKHOLM 20150709Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

Det finns gott om värnpliktsnostalgi i svensk försvarsdebatt. Med en orolig omvärld tycks det för många kännas tryggt att luta sig mot minnen av hur Sverige en gång försvarades av repgubbar på cykel.

Men när regeringen i går beslutade om att återinföra värnplikten är det viktigt att komma ihåg att 1970- och 1980-talens storskaliga värnpliktsförsvar har mycket lite att göra med det moderna försvarets behov. Redan i slutet av kalla kriget var det tveksamt om värnpliktsförsvaret skulle klara av en faktisk krigssituation.

Bakgrunden till beslutet är Försvarsmaktens högst reellt personalförsörjningsproblem. Det har visat sig svårt att rekrytera och det är inte minst på grund av låga löner svårt att få dem som tar värvning att fullgöra sin tjänstgöring.

I praktiken innebär den återinförda värnplikten en skyldighet för alla män och kvinnor att genomgå mönstring. Men grunden förblir yrkesförsvaret och det antal som kallas till mönstring kommer att bero på hur väl försvaret lyckas med rekrytering på frivillig basis. Till att börja med kommer antalet värnpliktiga stanna vid 4 000 per år.

Den principiellt riktiga vägen att gå för att lösa försvarets rekryteringsproblem borde givetvis vara att höja lönerna för soldater och sjömän – i dag har de svårt att stå sig konkurrensen med de flesta andra yrken. I praktiken måste det dock kortsiktigt vägas mot den redan ansträngda försvarsbudgeten.

Och på samma sätt måste det ingrepp i den individuella friheten som plikten innebär vägas mot förmågan att försvara den frihet vi alla värdesätter.

Mer läsning

Annons