Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Förståeligt att danskarna är arga på vår minister Ann Linde (S)

/

Annons

Relationerna Sverige–Danmark är extra frostiga just nu.

Det beror inte bara på det gamla vanliga – att vi svenska betraktar danskar som ständigt småfulla rasister och danskarna betraktar oss svenskar som världsfrånvända godhetsapostlar – nej, det finns lite mer substans eftersom bakgrunden är dragkampen om placeringen av EU:s läkemedelsmyndighet (EMA).

Både Stockholm och Köpenhamn, som hade kandiderade för myndigheten när den ska flyttas från London då Storbritannien ska lämna EU, fick se sig förbisprungna av Amsterdam.

19 städer kandiderade för att få den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) när den ska flytta från London. Stockholm slogs ut redan i den första omröstningen medan Köpenhamn föll på målsnöret.

Enligt medieuppgifter ska Sverige ha röstat på Milano i den andra omgången, vilket med rätta har väckt danskarnas förtret.

Omröstningarna är dock hemliga och Sveriges EU-minister Ann Linde (S) har varken bekräftat eller dementerat rösten på Milano.

Det är bara att hoppas att Sverige inte röstade så. Det som är bra för Danmark och Köpenhamn är på många sätt bra för Sverige.

Om en EU-myndighet med 900 högkvalificerade arbetstillfällen etableras i Köpenhamn så är det bra för Malmö, Skåne och i förlängningen för hela Sverige.

Det hade varit klokare att Sverige och Danmark hade gjort gemensam sak och argumenterat för Köpenhamn som placeringsort med en ytterligare integrering av Öresundsregionen som argument.

De nordiska länderna i EU är starkare när de agerar tillsammans än när de splittras.

Det är en insikt som måste sjunka in nu när Storbritannien ska lämna EU och tyngdpunkten förskjuts ännu mer mot länder som inte har samma syn på frihandel och öppenhet.

Mer läsning

Annons