Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Föräldrarna som vägrar vaccin och vill smitta barn med mässling

Annons

Att vara förälder är en glädje men också ett stort ansvar. De vuxna måste låta barnet växa upp i trygghet och värme samtidigt som kloka beslut måste fattas. Samhället stöttar, men ansvaret vilar ytterst på den enskilde föräldern.

I en tid när etablerade institutioner och auktoriteter ifrågasätts, samtidigt som det är lättare än någonsin att välja bort obekväm information till förmån för en egen bubbla, kan det vara lätt att ryckas med. Någon delar ett skrämmande budskap, en annan har hört att en kompis som minsann vet bäst, och hos en tredje sås tvivel om att läkare och forskare kanske inte alls vet vad de pratar om.

Vaccinmotståndare, som väljer bort det skydd som det allmänna vaccinationsprogrammet ger, är ett oroande tecken i tiden. Vuxna och vilseledda människor bidrar till att öka risken för smittspridning samtidigt som de utsätter sina egna barn för fara.

Göteborgs-Tidningen kunde under tisdagen rapportera om en Facebookgrupp där en västsvensk kvinna erbjuder sitt mässlingssjuka barn till andra. Syftet är att andra föräldrar ska slippa att vaccinera sina barn, för att i stället välja en mer "naturlig" väg.

Mässling är en allvarlig och smittsam sjukdom som kan ge svåra komplikationer. För spädbarn, som är sköra och sårbara, kan sviterna bli extra allvarliga. Därför är det givetvis helt förkastligt att utsätta barn och i förlängningen hela samhället för sådana risker.

Allmän vaccination mot mässling infördes 1971 i Sverige och mot slutet av 1980-talet kunde den inhemska smittan stoppas. Dessa framsteg, som många i dag kanske tar för givna, bör vi vara tacksamma över. Vi kan bara inte låta ren dumhet och ansvarslöshet sätta dessa landvinningar i fara. Nya folkbildningsinsatser krävs.

Ingen bör utsättas för onödiga risker för att andra väljer bort de förebyggande insatserna. Det är dags att tala vaccinmotståndarna till rätta.

Mer läsning

Annons