Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Extremt förslag när S i Danmark vill inrätta flyktingläger i Nordafrika

Annons
Mette Frederiksen (S).

Nyhetsrubrikerna nådde Sverige: I Danmark vill S avskaffa rätten att söka asyl i landet. I stället ska asylsökande skickas till danska flyktingläger utomlands, enligt förslag ett demokratiskt land i Nordafrika.

– Situationen är ju sådan att det kommer fler flyktingar till Europa än vi själva kan hantera, motiverade partiledaren Mette Frederiksen till dansk media.

Utspelet kommer i en tid där Danmark har sitt lägsta mottagande av flyktingar på tio år. 3500 har sökt asyl i landet under 2017. Utspelet bör i stället ses ur det danska partiets intresse att fånga en stor flyktingkritisk opinion i landet och därmed återta regeringsmakten från liberala Venstre.

I Nordafrika får Danmark svårt att hitta partners om de danska sossarna återtar regeringsmakten. Egypten är i dag en militärdiktatur och Libyen vacklar mellan anarki och inbördeskrig. Då återstår bara Tunisien som möjligen klarar ett demokratikriterium.

Tunisien hälsar via sin ambassad att man säger nej till ett sådant samarbete med Danmark. Tunisien tar redan i dag hand om 400000 flyktingar från grannlandet Libyen och anser att nuvarande avtal med länder som Storbritannien, Frankrike och Italien är tillräckliga.

Ur ett humant perspektiv är förslaget inte tillräckligt acceptabelt. Intresset för att söka sig till fred och frihet i Danmark kommer inte avta med ett sådant nytt förlag.

Vän av ordning undrar varför inte Danmark upprättar läger nära konfliktzoner där man kan söka asyl – om nu resan till Danmark är problemet. Precis som i övriga länder, inklusive Sverige, handlar politikutvecklingen om att blidka flyktingkritiska opinioner – inte om att underlätta för asylsökande.

Det finns en mycket bred samsyn kring att asylsystemet i EU måste förändras. Människor söker sig hit, men ingen eller få är villiga att ta emot. De som tar emot, gör det alldeles för dåligt.

Det måste vara möjligt att finna en rimlig medelväg mellan å ena sidan förslag om deporteringar, militär i förorten och flyktingläger i Nordafrika och å andra sidan fri invandring utan krav. Varför inte något så opretentiöst som en ordnad och planerad asyl- och integrationsprocess? Har Europas ledare glömt den medelvägen?

Mer läsning

Annons