Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Erdogan fortsätter att attackera demokratin i Turkiet

Annons
Recep Tayyip Erdogan ser till att Turkiet steg för steg utvecklas i odemokratisk riktning.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har inte saktat ner tempot i kampen mot demokratin.

Sedan kuppförsöket förra sommaren har tiotusentals journalister, advokater, människorättsaktivister, statsanställda och oppositionella frihetsberövats.

Fri press är inte att tala om.

Akademiker som skriver under upprop för fred mellan kurder och turkar åtalas för "terroristpropaganda". Erdogan passar på att klämma åt all form av opposition.

Sommaren 2015 gjorde det minoritetsvänliga och vänsterinriktade partiet HDP succé i parlamentsvalet och fick 13,1 procent av rösterna. Inte ens i omvalet lyckades Erdogan bli av med HDP.

Då anklagades i stället de båda ledarna för partiet, Selahattin Demirtas och Figen Yüksekdag, för att ha "förolämpat den turkiska staten" och för terroristbrott.

I själva verket har de ständigt tagit avstånd från våld. Nu sitter de fängslade, vilket många av partiets folkvalda gör.

Nyligen genomfördes en rättegång mot Demirtas i Ankara. Han fick själv inte närvara, utan fick "delta" via länk från fängelset.

På plats fanns utländska politiker som ville bevaka rättegången. Det fick de inte, utan möttes i stället av kravallutrustad polis, vattenkanoner och taggtråd.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt berättade för Aftonbladet att turkisk polis hotat med att gripa folk som uttalar sig för media (7/12).

"En svart dag för demokratin och rättsstatens principer", twittrade riksdagsledamot Eva-Lena Jansson (S) som också var där.

Regeringen har en försiktig linje mot Turkiet, men med tanke på hur förre utrikesministern Carl Bildt (M) ogenerat brukade skönmåla utvecklingen i landet får det ses som ett stort steg framåt.

EU:s flyktingavtal med Turkiet ger Erdogan utökat handlingsutrymme, och priset betalas av demokratikämpar. Situationen förvärras ytterligare av Erdogans seger i folkomröstningen i våras, vars syfte var att stärka hans makt.

Nu riskerar HDP:s partiledare fängelsestraff livet ut.

Mer läsning

Annons