Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LEDARE: En stabil utrikespolitik i en allt mer orolig omvärld

/
  • Utrikesminister Margot Wallström (S) adresserade riksdagen i onsdags.

Det kan inte vara lätt att styra svensk utrikespolitik. I närområdet försöker Ryssland destabilisera och skrämma, Storbritanniens beslut att lämna EU är fortfarande omgärdat av mängder av frågetecken och i år kan den högerextrema nationalisten Marine Le Pen vinna presidentvalet i Frankrike – en kandidat som både vill lämna EU och har nära relationer till Ryssland.

Annons

I Mellanöstern fortsätter det syriska inbördeskriget, terrororganisationen Islamiska staten är ännu inte besegrat och i veckan framkom även uppgifter om att diktator Bashar al-Assad åter använt kemiska stridsvapen mot civila.

Turkiet, det land som EU gjort sig beroende av för att stävja flyktingströmmen till Europa, dras under ledningen av president Recep Tayyip Erdogan allt mer åt auktoritärt håll: Journalister och folkvalda företrädare för oppositionen har fängslats.

I dessa oroliga tider hade man hoppats att USA skulle utgöra en stabiliserande kraft på den internationella arenan. Men med Donald Trump i Vita huset tycks allt vara i gungning och nya skandaler fortsätter att omge presidenten. Nu senast avgick hans säkerhetsrådgivare Michael Flynn efter att det avslöjats att Flynn, innan Trump installerats som president, fört samtal med den ryska ambassadören i USA om att eventuellt häva sanktioner mot Ryssland.

Detta, och mycket mer, var nog i utrikesminister Margot Wallströms (S) tankar när hon på onsdagen presenterade regeringens utrikesdeklaration för 2017.

Sverige är ett litet land och vi är helt beroende av vad som sker utanför våra gränser. Detta inte enbart för att vi har en i allra högsta grad exportberoende ekonomi, utan även för att omvärlden påverkar vårt lands säkerhet och intressen.

Så när Sveriges säkerhetspolitik skulle avhandlas inledde Wallström med att konstatera att Sveriges säkerhet byggs gemensamt tillsammans med andra länder: I EU, med våra nordiska kollegor, i FN, ja – även med försvarsalliansen Nato. Utrikesministern slog dock fast att Sverige fortsatt ska vara militärt alliansfria (men vad skulle man annars förvänta sig av en socialdemokrat?).

Givetvis fanns också märkliga prioriteringar i deklarationen. Samtidigt som det brinner i Syrien och Jemen, och utvecklingen i Turkiet och Iran kallar på uppmärksamhet, vill regeringen lägga än större resurser på Israel-Palestina-konflikten. Wallström vill skicka ett "särskilt sändebud" för att hitta en lösning mellan israeler och palestinier. Problemet är bara att Wallström förbrukat Israels förtroende för Sverige. Ja, israeliska UD svarade rent sarkastiskt på Wallströms besked.

Men överlag var det ändå en trovärdig utrikesdeklaration. Inte minst var det mycket välkommet att Wallström slog fast att säkerheten i västvärlden är kollektiv – och att alla länder har ett ansvar – samt att hon påminde om betydelsen av frihandel. Det är principer som kommer att tjäna Sverige väl i en skakig omvärld.

Mer läsning

Annons