Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Efter valet vill ingen samarbeta med V och det är bra för Sverige

Annons
Rossana Dinamarca vill inte väljas om. Hon upplever att partiledningen ständigt lyfter fram Jonas Sjöstedt och motarbetar och förtiger hennes politiska arbete. Foto: Fredrik Sandberg

Vänsterpartiet har haft stort inflytande i svensk rikspolitik den här mandatperioden. Det är egentligen väldigt konstigt.

Partiet fick bara 5,7 procent av rösterna i valet 2014, och har ingen vågmästarposition i riksdagen.

Trots detta har S-MP-regeringen valt att förhandla med Vänsterpartiet om sina budgetar. Detta har regeringen inte behövt göra, i alla fall inte efter våren 2015, eftersom alla allianspartier därefter har röstat på sina egna budgetförslag.

Trots detta, och trots att statsminister Stefan Löfven (S) sagt att han vill ha samarbete över blockgränsen med Centerpartiet och Liberalerna, så har budgetsamarbetet med Vänsterpartiet fortsatt.

Det här borde ha gjort vänsterpartisterna ganska förvånade. Och nöjda. De har både kunnat få igenom delar av sin politik, samtidigt som de befunnit sig i opposition och kunnat angripa regeringen.

Ett annat skäl för vänsterpartisterna att vara glada är att partiets opinionssiffror stadigt har legat över valresultatet 2014, även om det är långt till de nivåer partiet fick under Gudrun Schymans tid som partiledare.

Men någon glädje märks inte i partiet. Vänsterpartisterna tycks i stället vara missnöjda, bland annat över att de inte har fått sitta med i regeringen.

Dessutom verkar partiet gärna ägna sig åt inre strider. Partiets feministiska talesperson Rossana Dinamarca meddelade nyligen att hon inte ställer upp till omval till riksdagen, och anklagade samtidigt partiledningen för toppstyrning och för att motarbeta och osynliggöra henne.

Och förre partiledaren Lars Ohly lämnade nyligen partiet efter anklagelser om sexuellt ofredande och besked från partiledningen om att han inte är välkommen på partiets arrangemang. Båda dessa händelser har skapat stora interna konflikter.

Det är med denna bakgrund som Vänsterpartiet på fredagen inleder sin partikongress i Karlstad. Trots det goda politiska resultatet denna mandatperiod lär därför de interna konflikterna göra att stämningen på kongressen är ganska dålig.

Jonas Sjöstedt lär dock omväljas som partiordförande. Kanske kommer han inte heller att utmanas av en motkandidat, något som annars är ganska vanligt inom detta parti.

Det lär också bli debatt om den ekonomiska politiken. Många vill driva partiet ännu längre vänsterut, och bland annat överge överskottsmålet i budgeten.

Det skulle göra det svårt att samarbeta med Socialdemokraterna, men det struntar många vänsterpartister i. Dock inte partiledningen.

Det mesta pekar dock på att det inte blir något samarbete med Socialdemokraterna efter valet. Stefan Löfvens regering lär avsättas, och hur den nya regeringen kommer att se ut är osäkert, inte minst eftersom det är oklart vilka partier som blir kvar i riksdagen.

En sak är dock säker: eftersom det är tämligen otroligt att de rödgröna partierna får majoritet i riksdagen i valet, kommer Vänsterpartiets inflytande på den nya regeringens politik att bli minimal.

Det är bra.

Vänsterpartiets företagsfientliga politik med inriktning på ständigt högre skatter är inte bra för Sverige. Det är därför skönt att åren med stort inflytande från detta parti snart är över.

Mer läsning

Annons