Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Dumt att Hultqvist (S) måste smyga med Nato-romansen

Annons

I höst ska Försvarsmaktens alla grenar öva tillsammans i militärövningen Aurora 17, den största på svensk mark sedan 1993. Med inbjudna förband från sju andra länder – bland andra USA, Danmark och Estland – och totalt 19 000 man i rörelse, lär den två veckor långa övningen märkas av bland befolkningen. Enligt Försvarsmakten är det framförallt Mälardalen, Gotland och Göteborgsområdet som kommer uppleva förhöjd aktivitet på vägar, i vatten och luften.

På vissa håll är det dock känsligt att öva. När helikopterflottiljen F3 Malmslätt i Linköping ansökte om att få flyga nattetid för att kunna delta fullt ut i övningen blev det avslag. Först av försvarets egen tillsynsfunktion då det kan påverka människors hälsa och miljö negativt. Efter överklagande sade även regeringen i förra veckan nej. Begränsning av militärflygets övningar har tidigare gjorts på Gotland med hänvisning till bullerregler och kring Vättern av hänsyn till fiskenäringen.

Bullriga helikoptrar som simulerar krig kan säkert störa de som jobbar dagtid och sover om natten.Något som dock skulle störa hela staden är ett väpnat anfall.

På DN Debatt (16/5) skrev försvarsminister Peter Hultqvist (S) angående Aurora 17: "Det viktigaste målet för svensk försvarsmakt just nu är att öka den operativa förmågan. För att klara detta krävs bland annat omfattande och komplexa övningar där alla försvarsgrenar medverkar."

Men varför då alla dessa övningshinder?

Hultqvist besökte förra veckan USA för att träffa sin amerikanske motpart James Mattis. Det är en fortsättning på det samarbete som lades fast i en avsiktsförklaring som undertecknades av ministern förra året. Åtagandet är inte juridiskt bindande men länderna lovar varandra ökat samarbete i form av träning och övning, utbyte av kunskap och tätare dialog.

Finland har gått samma väg och skrivit ett liknande avtal med USA. Allt detta behövs för att öka stabiliteten i Östersjöområdet. Hultqvists amerikavisit lämnar inget rum för tolkning: Ryssland måste balanseras.

Avtalen med USA är viktiga. Rysslands aggressivitet har trappat upp spänningarna rejält i Sveriges närområde. Ockupationen av Krim och landets agerande i Syrien är två exempel på hur Ryssland varken respekterar internationell rätt eller mänskliga rättigheter.

Höstens Aurora-övning ska testa försvarsförmågan mot en kvalificerad motståndare, underförstått Ryssland. Läget runt Östersjön kräver en handfast säkerhetspolitik. Att Hultqvist fördjupar samarbetet med USA är bra. Men Sveriges försvarsförmåga avgöras av mer än vänskapliga möten försvarsministrar emellan.

Sverige har i dag inga säkerhetsgarantier och vårt försvar är kraftigt underfinansierat. Förutom Sverige och Finland är samtliga deltagande länder i Aurora 17 Nato-medlemmar. Hultqvists smygflörtande med Nato borde övergå till ett stadigt sällskapande.

Mer läsning

Annons