Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Det laddade kärnvapenavtalet gör att Natochefen landar mitt internt S-bråk

Artikel 3 av 13
Folk och Försvar 2018
Visa alla artiklar

Annons
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) och utrikesminister Margot Wallström (S) har olika syn på saken. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

På söndag invigs Folk och försvars rikskonferens och när Natos generalsekreterare, den norske socialdemokraten Jens Stoltenberg, kliver upp på scenen kommer orden att vägas på guldvåg.

Stoltenberg kliver rakt in i ett svenskt bråk som är radioaktivt. På ena sidan finns utrikesminister Margot Wallström (S), på den andra försvarsminister Peter Hultqvist (S) och alliansen.

Frågan är om Sverige ska skriva på det nya FN-avtalet ”Nuclear Ban Treaty” som förbjuder kärnvapen.

Och den frågan har blivit än giftigare efter att Wallström i en SVT Rapportintervju gav uttryck för att ”Nato ska avstå från att säga saker som upplevs som press och hot mot Sverige”.

"Press och hot” handlar om olika konsekvensbeskrivningar för relationen till Nato, men även till USA, Storbritannien och Frankrike. Det är parter som den solidariska svenska säkerhetspolitiken bygger på.

Det är konsekvensbeskrivningar som UD dessutom har gjort sitt bästa för att hålla under mattan för den svenska säkerhetspolitiska debatten.

Europaparlamentarikern Gunnar Hökmarks (M) välfunna liknelse var en som är rädd för att gå ensam på grund av en hotfull typ i kvarteret som blir arg och kallar det för hot när kompisarna inte vill gå samma väg.

Skulle Sverige skriva på blir vi ensamma om att ta just den vägen genom kvarteret. Det är inte ett hot, det är ett faktum.

Sverige är det enda Östersjölandet som överväger att skriva på avtalet, som betraktas som verkningslöst av UD självt dels för att kärnvapenländerna inte är med, dels för att det underminerar det befintliga avtalet mot spridning av kärnvapen.

Egentligen borde frågan också vara politiskt död i Sverige. En enig allians har avfärdat avtalet och försvarsdepartementet är emot det.

Regeringskompromissen var en utredning som Wallström ville ha klar i vår, men där Löfven avgjorde till Hultqvists fördel.

Nu läggs utredningen fram efter valet. Tanken var att frågan skulle begravas, men Wallström släppte ut anden ur flaskan i SVT.

Och även om Wallström skulle vinna dragkampen inom regeringen så är enda hoppet att få igenom avtalet SD, som hittills signalerat att man inte är intresserade av att skriva på.

Om S skulle ta ett flipp-floppande SD till hjälp för att driva igenom frågan skulle konsekvenserna bli förödande för den grundläggande tanken att de stora och viktiga frågorna ska ha stöd på båda sidor av blockgränsen.

Det är det här politiska minfältet som Jens Stoltenberg gör entré i. Söndagens ord från scenen och pressträffen kommer att vägas in till minsta gram. Och minsta avsteg från en smal diplomatisk linje kommer att få feta rubriker och svingas i den inrikespolitiska debatten av olika sidor under lång tid. .

Lita på att Stefan Löfvens regeringskansli försökt få ihop kommunikationen så att Löfven, Stoltenberg, Hultkvist och Wallström håller ihop budskapen. Om de lyckas är en annan sak. Ett misslyckande innebär en given storsnackis på rikskonferensen.

Alla artiklar i
Folk och Försvar 2018
Annons