Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Den som spar hon har till slut 100 000 kronor kvar

Annons

Pengar på banken är frihet. Det är själva motsatsen till att den som är satt i skuld inte är fri (ett uttryck som Ernst Wigforss myntade men som har populariserats av Göran Persson). Den som har råd att säga upp sig från jobbet om man vantrivs eller om chefen behandlar en illa har förstås mer handlingsutrymme än den som knappt får pengarna att räcka ens till de nödvändigaste kostnaderna varje månad.

Birgitta Ohlsson, riksdagsledamot för Liberalerna, skrev en debattartikel i Dagens Industri den 8 mars – den internationella kvinnodagen – att alla kvinnor borde ha 100 000 kronor på banken (det borde förresten rimligtvis även män ha). Detta som en frihet för att kunna bryta upp från en dålig relation eller säga upp sig från ett sunkigt jobb.

Birgitta Ohlsson (L) tycker att kvinnor bör ha 100 000 kronor på banken.

Genast stötte Ohlsson på patrull: "Va!100 000!? Det är ju omöjligt!"

De flesta hängde upp sig på siffran och missade själva poängen.

Läs mer: Dags för en sparlinje

För visst kan det för en ensamstående förälder med ett lågbetalt jobb framstå som en orealistisk dröm att ha 100 000 på banken när pengarna knappt räcker till att ställa mat på bordet eller köpa vinterskor till barnen. Men varje krona som man kan lägga undan i ett buffertsparande är bra. Det är bättre att ha 1000 kronor på sparkontot än att ha 0.

Varje krona som man kan lägga undan i ett buffertsparande är bra. Det är bättre att ha 1000 kronor på sparkontot än att ha 0.

Som kontrast ser man så här i sportlovstider hur sociala medier översvämmas av personer på fjäll- eller solsemester. Att familjer – eller personer – som har så pass ordnad ekonomi att de har råd att åka på en veckas semester under lovveckor – när priserna är högre än under andra veckor – inte skulle ha möjlighet att bygga upp ett sparkapital får hållas för uteslutet. I dessa fall handlar det snarare om prioriteringar: Det är roligare att konsumera i dag än att lägga undan pengar för framtida behov.

Att familjer – eller personer – som har så pass ordnad ekonomi att de har råd att åka på en veckas semester under lovveckor när priserna är högre än under andra veckor inte skulle ha möjlighet att bygga upp ett sparkapital får hållas för uteslutet.

Verkligheten ser olika ut för människor. Poängen är verkligen inte att påstå att det är enkelt för alla att spara ihop 100 000 kronor. Det varierar förstås; för vissa är det närmast en omöjlighet medan det för andra handlar om en inte allt för stor uppoffring att lägga undan någon tusenlapp för att bygga upp en buffert.

Att däremot lyfta fram hur viktigt det faktiskt är att efter förmåga försöka lägga undan lite pengar är viktigt. Om inte annat för att inte behöva belåna sig med ett dyrt konsumtionslån om en oförutsedd utgift dyker upp eller för att hålla sig flytande en tid om man blir av med jobbet.

Mer läsning

Annons