Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: De unga väljarna vill att valet 2018 ska handla om klimatfrågan

Annons

Miljö och klimat är den viktigaste frågan för unga väljare i höstens val, enligt en nyligen gjord undersökning av Novus. Av väljare mellan 18 och 29 år tycker den största andelen att klimat och miljö är den viktigaste frågan, tätt följd av skola och invandring.

Däremot tror de unga väljarna inte att klimat och miljö blir den viktigaste frågan i valrörelsen. Mer än hälften tror att invandring och integration blir viktigast.

Det mesta talar för att ungdomarna har rätt. Inget av de två största partierna, S och M, har prioriterat miljöfrågan i sina valstrategier. Det är ganska konstigt.

Unga väljare är ofta lättrörliga och borde därför vara en viktig målgrupp för dessa partier.

Trots detta struntar både S och M i att dessa väljare ser klimat och miljö som den viktigaste valfrågan. I stället vill de debattera integration, lag och ordning och välfärd.

Klimatfrågan är vår tids stora ödesfråga. Och även om det är kallt i Sverige just i dessa dagar, så finns överväldigande bevis på att jorden håller på att värmas upp.

2017 var det näst varmaste året sedan mitten av 1800-talet, och 16 av de 17 varmaste åren har infallit under detta århundrade. På Svalbard har det till exempel regnat de senaste dagarna, och det har där varit varmare än normalt i över sju år i sträck.

MP borde ha mycket att vinna på att lyfta miljö- och klimatfrågor i valrörelsen, och kommer säkerligen att försöka. MP är dock kraftigt försvagat just nu, och utanför riksdagen i en del opinionsundersökningar.

Partiets trovärdighet är allmänt sett mycket låg, och har också minskat kraftigt på miljöområdet. Trots att MP suttit i regeringen i över tre år har till exempel utsläppen av koldioxid ökat i Sverige. Och ökningen fortsätter, enligt den senaste SCB-statistiken.

MP:s politik har helt enkelt inte varit effektiv. Senaste exemplet är den flygskatt som MP drivit igenom.

Flygskatten kommer varken att minska flygandet eller flygets utsläpp. De flesta väljare tycker inte heller att debatten om flygets utsläpp påverkar dem, eftersom de flyger så sällan.

Det behövs en konstruktiv miljö- och klimatdebatt i årets valrörelse, om förslag som verkligen minskar utsläppen.

Det är därför bara att hoppas att de unga väljarna tydligt visar att de vill ha in miljö- och klimatfrågorna i valrörelsen och inte låter S och M bestämma.

För det ska vara väljarna som bestämmer vilka frågor valdebatten ska handla om, inte partierna.

Mer läsning

Annons