Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Därför ligger Sverige risigt till när konjunkturen vänder

Annons

”Om vi skulle drabbas av en ny finanskris de närmaste åren så saknas det inte bara en plan B, det finns inte ens en plan A över vad centralbankerna ska göra.”

Harvardekonomen Kenneth Rogoff, en av de ledande forskarna på ämnet finanskriser, skräder inte orden när han på World Economic Forum i Davos varnar för den rådande ekonomiska politiken i många av världens ekonomier.

Kenneth Rogoff, en av världens ledande forskare på finanskriser, varnar för att vi står utan en plan för hur vi ska agera när lågkonjunkturen kommer. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

I Sverige fortsätter Riksbanken, med Stefan Ingves förarsätet, att hålla gaspedalen nertryckt i botten. Detta fastän den svenska ekonomin går på högvarv. Samtidigt så har finansminister Magdalena Andersson (S) lagt en överdrivet expansiv budget detta valår, när så många väljare som möjligt ska vallas in i den Socialdemokratiska fållan.

Vi vet av erfarenhet att den svenska ekonomin är otroligt omvärldsberoende. En av Sveriges styrkor är vår framgångsrika exportindustri. När världsekonomin går bra och företag och stater världen runt investerar så far svenska företag som Atlas Copco, SKF och Sandvik fram som det japanska höghastighetståget Shinkansen.

I Sverige fortsätter Riksbanken, med Stefan Ingves förarsätet, att hålla gaspedalen nertryckt i botten. Detta fastän den svenska ekonomin går på högvarv.

När världsekonomin går trögt – eller står nästan helt stilla som under finanskrisen 2009 – så slår det oerhört hårt mot de svenska exportföretagen. Om vi fortsätter med tågmetaforen så tuffar då de svenska företagen då snarare fram i sakta mak, som ett Norrtåg mellan Sundsvall och Härnösand mitt i vintern, än ett toppmodernt höghastighetståg.

Finansminister Magdalena Andersson (S), fortsätter att gasa fastän ekonomin redan går på högvarv. Bild: Hossein Salmanzadeh/TT

Problemen med att både Riksbanken (som styr penningpolitiken) och regeringen (som styr finanspolitiken) eldar på den svenska ekonomin är flera. Dels så riskerar ekonomin att överhettas. Dels så har vi då få eller inga verktyg kvar att använda om ekonomin skulle vända neråt. För Riksbanken kan inte pressa ner räntan hur långt som helst, den ligger redan på minus en halv procent på vad som får antas vara toppen av denna konjunktur.

Tanken med en keynesiansk finanspolitik är att gå med överskott i högkonjunktur för att kunna öka de statliga utgifterna i lågkonjunktur för att dämpa nedgången. Andersson har dock vänt på kuttingen och blåser alla pengar i högkonjunktur och riskerar därmed att förstärka en konjunkturnedgång ifall hon måste hålla igen samtidigt som världskonjunkturen vänder neråt.

Mer läsning

Annons