Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Därför bör M och KD lämna auktoritäre Orbáns grupp i Europaparlamentet

Annons

Viktor Orbáns storseger ger EU mer huvudvärk

Viktor Orbán vann valet i Ungern.Foto: AP

Valet i Ungern blev som väntat en storseger för premiärminister Victor Orbáns Fidesz. Partiet ser ut att få knappt hälften av rösterna, men runt två tredjedelar av mandaten.

Valsystemet, med en blandning av enpersonsvalkretsar och proportionellt fördelade mandat (alltså inte utjämningsmandat som i Sverige), ger stora fördelar till det största partiet. Nästan 70 procent av väljarna röstade på Fidesz och det största oppositionspartiet, högerextrema Jobbik.

Regeringspartiet har byggt sin valrörelse på invandringsmotstånd, där Sverige har framställts som ett avskräckande exempel, men det mesta handlat om finansmannen och filantropen George Soros. En väljarundersökning visade att många trodde Soros ställde upp i valet!

Fidesz har också fått berättigad kritik för att stärka sin ställning genom att ändra valsystemet, samt det ökade partiinflytandet över domstolar och medier.

Ungern tar emot stora EU-bidrag, trots att landet får kritik för att tumma på den liberala demokratin. Victor Orbán ger mest intryck av att vara en opportunist. Han började som glödande liberal och hade högt anseende bland svenska liberaler. Numera deklarerar Orbán att han strävar efter ett illiberalt samhälle.

Ungern har låga födelsetal och många unga har utvandrat. På sikt har landet större behov av invandring än Sverige, men ändå leder Ungern invandringsmotståndet i EU.

Valsegern visar hur svårt det blir att enas om en gemensam migrationspolitik på EU-nivå. En sådan skulle ha förändrat situationen för Sverige under den stora flyktingströmmmen höst­en 2015.

EU borde kunna agera tuffare mot Ungern och hota med indragna bidrag om landet fortsätter att urgröpa demokratin. Det är rimligt att fråga sig om Ungern kan vara kvar i EU. Här har Ungern skyddats av att Fidesz är med i konservativa och kristdemokratiska EPP, den största partigruppen där M och KD ingår.

På senare tid har de svenska partierna höjt rösten och krävt att Fidesz borde uteslutas. Men de är själva kvar i gruppen, trots att det borde vara oförenligt för borgerliga svenska partier att ingå i samma EU-partigrupp som Fidesz.

Mer läsning

Annons