Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Därför är det omoraliskt av Sverige att låta Namibia bryta det uran vi använder

Annons
Karolina Skog (MP)

Miljöminister Karolina Skog (MP) vill införa ett förbud mot uranbrytning och har stöd av en majoritet i riksdagen.

Sverige hör till de länder som har stora och outnyttjade fyndigheter av uran.

De rödgröna partierna vill införa en lagstiftning som entydigt förbjuder uranbrytning i Sverige. Centerpartiet har bestämt sig för att stödja förslaget, vilket innebär att det går igenom i riksdagen.

Moderaten Lars Hjälmered säger lite halvhjärtat att han tycker att den nya lagstiftningen är onödig eftersom vi ändå inte har någon uranbrytning i Sverige. Han liksom undviker frågan. Men det är ett fegt sätt att hantera ärendet.

Även om vi just nu inte har någon uranbrytning, så är det moraliskt stötande av ett land som är beroende av kärnkraft att förbjuda uranbrytning.

Oavsett vad vi har för lagstiftning så kommer Sverige nämligen att säga ja till uranbrytning. Om inte i Sverige, så någon annanstans. Vi importerar 2000 ton uran varje år från länder som Kanada, Australien och Namibia.

Uran som omvandlas till elektricitet så att du kan ladda din mobiltelefon, sätta på tvättmaskinen eller trycka på playknappen på DVD-spelaren.

Kärnkraften är inte en problemfri energikälla. Den skapar avfall som måste hanteras med stor varsamhet i nära nog en evighet. Kärnkraften må ha stora fördelar jämfört med exempelvis kol och olja, men det är ingen förnyelsebar energikälla.

Vi har valt att ha kärnkraft för att alternativen är värre. Steg för steg ska vi avveckla kärnkraften och ersätta den med förnyelsebar energi. Men vi kommer att behöva kärnkraft även nästa årtionde och årtiondet därefter.

Att förbjuda uranbrytning är att säga att människorna i Namibia får ta konsekvenserna av uranbrytning, medan vi glatt laddar våra mobiltelefoner. Det är inte en hållbar ståndpunkt.

Mer läsning

Annons