Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Budgetarna visar att allianspartierna står nära varandra politiskt

/

Annons

Nu har alla fyra allianspartierna lagt sina motförslag till regeringens vårbudget.

Centern vill lägga ned Arbetsförmedlingen.

Liberalerna tycker att parterna har misslyckats och att staten ska lagstifta om lägre ingångslöner, medan Centerpartiet söker en uppgörelse mellan staten och arbetsmarknadens parter med lägre ingångslöner och skatter.

Moderaterna vill strama åt bidragen kraftigt, bland annat ställa krav på att man ska kvalificera till fler bidrag, som garantipension, förtidspension och assistansersättning.

Moderaterna vill ha ett bidragstak – får en familj sammantaget ganska stora summor från olika håll ska utbetalningar spärras. Den som får försörjningsstöd måste söka jobb i hela landet, eller utföra "enkla samhällsnyttiga arbetsinsatser".

Liberalerna säger bestämt nej till alla besparingar på assistansersättning och KD vill stärka skyddsnätet och minska den psykiska ohälsan bland unga.

Så nog har partierna egna profiler.

Men där finns också samsyn, som kritik av Arbetsförmedlingen, förslag om att minska arbetsmarknadspolitiska åtgärder och fler ingångar för att få reguljära jobb.

En uppstramning och översyn av bidragen behövs. Det blir fel om familjer tjänar mer på bidrag än på att någon arbetar.

Samtidigt finns det gott om fällor. De här systemen är så stora och komplicerade att en ändring kan få oönskade konsekvenser på andra håll.

Det vore ett steg för långt att staten ska sätta löner. Då verkar Centerns modell med förhandlingar mellan staten och parterna mer framkomlig.

Dessutom skulle ett statligt ingrepp kräva aktivt stöd av SD, de rödgröna skulle inte acceptera att statligt bestämda löner. Det skulle nog ha sina risker att med stöd av SD upphäva en grundbult i den svenska avtalsmodellen.

När många nya söker sig till Sverige är det rimligt att det strama åt villkoren för att snabbt få bidrag. Men samtidigt sätter socialtjänstlagen gränser om levnadsnivå.

Om en nyanländ med uppehållstillstånd behöver personlig assistans eller äldre inte har rätt till garantpension, finns inte risken att bidraget snarare byter namn och blir försörjningsstöd?

Försörjningsstöd är tänkt som en sista utväg, men fungerar nu alltmer som arbetslöshetsunderstöd.

Då blir det rimligt att kräva motprestationer och aktivt jobbsökande.

Men är det verkligen en huvuduppgift för redan stressade socialarbetare? Riskerar inte personalbristen att öka om socialtjänsten ska fungera mer som arbetsförmedlare i stället för att stödja socialt utsatta?

Alliansen är på rätt spår, men det gäller att se upp med hur de tuffare bidragskraven genomförs.

Mer läsning

Annons