Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Att ta bort "allmän visstid" slår mot redan utsatta på arbetsmarknaden

Annons
Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Pontus Lundahl / TT

Socialdemokraterna har problem. Partiet ligger lågt i opinionen, och eftersom partiet brukar tappa i valrörelsen riskerar man att göra ett katastrofval.

Ett försök att locka tillbaka partiets kärnväljare kom i onsdags, när Stefan Löfven, presenterade ett tiopunktsprogram för "en trygg arbetsmarknad". Programmet sades vara framtaget tillsammans med facket, och den viktigaste punkten var ett avskaffande av den allmänna visstidsanställningen, som innebär att man i dag kan vara anställd i två år utan att bli fast anställd. Den anställningsformen menar S och LO skapar otrygghet.

Det är inte så konstigt att facket vill få färre visstidsanställningar. Fackets uppgift är att driva frågor som gör det bättre för medlemmarna. Men många är inte med i facket, bland annat många av dem som är arbetslösa.

För många som vill in på arbetsmarknaden, som ungdomar och nyanlända, är visstidsanställningar ett bra sätt att få det första jobbet, som sedan leder vidare till en fast anställning.

Sedan den allmänna visstidsanställningen infördes 2007 har runt en miljon personer gått från en sådan till ett fast jobb.

Visstidsanställningarna har därför en viktig roll för att hjälpa de många nyanlända som kommit till Sverige de senaste åren. Om visstidsanställningarna avskaffas blir det svårare för dem att få jobb, och därmed svårare att komma in i det svenska samhället och bidra till svensk ekonomi.

Den allmänna visstidsanställningen har inte heller ökat otryggheten på arbetsmarknaden. 85 procent av alla anställda har en fast anställning. Den siffran har legat stabilt i många år, och har inte påverkats av den allmänna visstidsanställningen.

Men Löfven struntar i detta. Hans fokus är att stoppa partiets ras. Han hoppas att den här typen av fackliga krav skall locka tillbaka LO-väljare.

Mer läsning

Annons