Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Äntligen överger M Reinfelds linje om försvaret

Annons
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) vill ge försvaret ett välbehövligt tillskott. Foto: Claudio Bresciani.

En strimma av hopp öppnade sig för Försvarsmakten som står inför tuffa prioriteringar nästa år. Det underliggande underskottet tvingar fram förbandsbesparingar som flera officerare tidigare beskrivit för ledarsidan som att ”hjärt- och lungräddning behövs”, att nästa år ser ”fasansfullt ut” eller att det blir ”bedrövligt”.

Med besparingarna hotar också personalflykt. Därigenom skulle den ökade kapacitet som Försvarsberedningen väntas komma överens om slås sönder i förväg. Att överbrygga ekonomin för att skapa framtida tillväxt är alltså helt nödvändigt.

Därför är Moderaternas utspel mycket välkommet. Partiledaren Ulf Kristersson (M) går själv ut i DN och gör en moderat återställare till utgångsläget efter Reinfeldts "särintresse"-tid:

"Vi behöver ett starkare försvar, och det har vi försummat under mycket lång tid. Det är nu dags att i ord och gärning korrigera det som inte är bra nog".

M-budet är 18 miljarder kronor fram till 2021. Det är åtta miljarder kronor mer än vad Försvarsmakten sagt att man behöver för att behålla försvarsförmåga och genomföra den inriktning som skisserats.

Moderaterna tar helt enkelt höjd, vilket är ett trendbrott efter Reinfeldt och Kinberg Batra. Dessutom uttalar Kristersson det moderata löftet om två procent av BNP senast 2028. Med tanke på omvärldsläget så går det inte att säga att utspelet kommer en dag för tidigt.

Höjningen med sex miljarder kronor som försvarsuppgörelsen, bestående av regeringen, Moderaterna och Centerpartiet, gjorde i somras behöver nu följas av en ny överenskommelse till sommaren.

Oavsett regering efter valet i höst behövs arbetsro, och Moderaternas besked är ett första och viktigt steg för att säkra den breda överenskommelse som behövs.

Försvarsförmåga är ett kollektivt maratonlopp och att Kristersson nu tar täten för att dra är vad som behövs för att hålla tempot uppe. Nu behöver klungan svara.

Mer läsning

Annons