Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Ännu en underbar natt kan komma med skattereform

Annons
Finansminister Magdalena Andersson borde lyssna till förslagen från LUF och SSU för att få ner skatt på arbete. Foto: Alexander Larsson Vierth.

Budgetminister Rolf Wirtén (FP) fick 1981 frågan om hur natten hade varit. “Underbar”, svarade han. Därmed fick skatteuppgörelsen mellan C, FP och S namnet “den underbara natten” och marginalskatterna pressades ner.

Det höll i några år, innan S och FP fick göra upp igen, där principen “hälften kvar” slogs fast. Sedan införde Göran Persson en så kallad "värnskatt", som ännu gör att många betalar uppemot 60 procent i skatt på sin lön.

Höga marginalskatter är dock bara ett problem. Våra miljöskatter är fortfarande relativt låga, och det faktum att nästan två tredjedelar av skatteintäkterna kommer från skatt på arbete visar att inte bara kapitalägare skattas hårt.

I veckan höll tjänstemännens fackförbund TCO ett seminarium där S:s och L:s ungdomsförbund presenterade en gemensam skattereform.

Med förslagen vill man att diverse avdrag avskaffas för att ersättas med skattesänkningar på arbete. Marginalskatterna pressas ner under 50 procent även för dem med högst löner. Grundavdraget höjs.

SSU och LUF vill också införa enhetlig moms, något som skulle ge intäkter uppemot 60 miljarder. Men här finns också en större möjlighet som förbunden missar. I dag är nästan 40 procent av skattebasen helt momsbefriad. Det handlar om allt från fastigheter till lotterier och idrott. Att belägga en del av dessa sektorer med 25 procents moms skulle ge ännu större intäkter.

SSU och LUF vill också återinföra fastighetsskatten. Fastigheter är å ena sidan en stabil skattebas, och skatten ger en stabiliserande effekt på utlåningen. I termer av tillväxt är det bättre att beskatta byggnader än arbete. Samtidigt är det orättvist att bli beskattad för en tillgång som inte genererar inkomst.

Kanske kan en bred skattereform vara lösningen. Klart är i alla fall att det finns stora möjligheter att ställa om skattesystemet till ett som bättre gynnar arbete och bekostar konsumtion och miljöförstöring. Sverige behöver en ny underbar natt.

Joakim Broman

Mer läsning

Annons