Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Alliansen överskattar betydelsen av att lägga ner Arbetsförmedlingen - fler får jobb av lägre skatt

Annons
De fyra partiledarna i Alliansen borde fokusera på skattesänkningar för att få människor i arbete. Foto: Mikael Fritzon

Arbetsförmedlingen läggs ned om det blir maktskifte. Det beskedet gav Alliansens partiledare i en debattartikel häromdagen (DN 4/4).

Trots att det inte sägs rakt ut är det ett erkännande av ett eget misslyckande. Arbetsförmedlingen i sin nuvarande form skapades av Alliansregeringen 2008. Precis som nu fanns kritik om att Arbetsmarknadsverket och Arbetsmarknadsstyrelsen, som myndigheterna då hette, hade svällt, blivit stela och omoderna.

Arbetsförmedlingen har återigen vuxit till en koloss. 9 000 anställda 2008 har blivit 14 000 år 2016.

Det finns därför viss logik bakom att genomföra en ny reform i linje med det Alliansföreträdarna föreslår. Att döma av debattartikeln har man också lärt sig vissa läxor från senast.

Inte minst är det bra att myndighetens roll renodlas. En viktig förklaring till att Arbetsförmedlingen vuxit är att den hela tiden fått nya uppgifter. Bland annat har man fått ta större ansvar för både sjukskrivna som ska tillbaka i arbete och för nyanlända.

Alliansens förslag är att den nya myndigheten ska fokusera på bedömningen av den arbetssökandes behov, och på de krav och rättigheter som personen har.

Matchningen mellan arbetssökande och företag läggs i stället ut på privata aktörer, som får ersättning utifrån hur väl de lyckas få folk i arbete. I dag förmedlas bara 15 procent av alla jobb via Arbetsförmedlingen, trots att det är en av myndighetens kärnuppgifter. Den siffran skulle kunna förbättras avsevärt om privata aktörer får ta över verksamheten.

Men det är samtidigt lätt att överskatta betydelsen av nedläggningar av myndigheter. 2008 var det bland annat modeord som “personlig coach” och “individuella handlingsplaner” som skulle vara vägledande för Arbetsförmedlingen och förändra situationen för landets arbetslösa. Det gick sådär.

I stället var det skattesänkningarna på arbete som blev Alliansregeringens viktigaste bidrag. Tio år efter att Arbetsförmedlingen skapades och återigen föreslås läggas ner är jobbskatteavdraget det som fortfarande bidrar till att få ner arbetslösheten. Det är värt att komma ihåg när historien upprepar sig.

Joakim Broman

Mer läsning

Annons