Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Alla gillar inte nya mjuka "Jimmie" – nya hårdare partiet kan locka väljare från SD

Annons
Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Häromdagen meddelade SD:s förre partiledare Mikael Jansson att han lämnar partiet för nya "Alternativ för Sverige" (AFS).

AFS grundades av förre SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand som uteslöts ur SD efter en långvarig konflikt med partiledningen.

Ett par år senare har gamla SDU återuppstått under Kasselstrands ledning, nu som "Alternativ för Sverige" som ställer upp i riksdagsvalet. Nu med Mikael Jansson på listan.

Det har diskuterats huruvida Janssons avhopp skadar partiet. Svaret är: Troligen inte särskilt mycket.

Det var Jimmie Åkesson och hans gäng som tog partiet till riksdagen, och det är under Åkesson som partiet växt till tredje största i riksdagen. Partiets väljare tycker om Åkesson, och Jansson har inte haft någon framträdande roll i offentligheten sedan han lämnade partiledarposten. Hans avhopp torde vara en ickefråga för de flesta av partiets väljare.

Visst finns det en falang sverigedemokrater som varit med från start som håller med Jansson om att partiet blivit för mesigt i sin iver att komma in i värmen och bli accepterade av övriga partier. Men denna falang består nog mest av de personer som SD på senare år försökt att göra sig av med eftersom de mest ställer till problem och skandaler med grova rasistiska uttalanden.

Alternativ för Sverige säger rakt ut sådant som SD allt oftare lindar in i luddiga floskler. Partiet vill stoppa asylinvandringen, införa hårdare straff och utvisa alla kriminella invandrare. De vill göra det straffbart att gömma personer som fått avslag på asylansökan och de vill satsa på "återvandring".

Det är politik som säkert tilltalar många sverigedemokrater, men knappast alla de som röstat på grund av allmänt missnöje och som strömmat till sedan partiet klädde sig i kostym.

Så visst – SD kan nog tappa ett par procent av sina väljare till Alternativ för Sverige, men det kan snarare ses som en efterlängtad bortrensning av störande objekt än något partiledningen sliter sitt hår över.

Partiets främsta internkritiker och bråkstakar försvinner nu en efter en, något som troligtvis kommer att gynna partiet på sikt då de många interna konflikter som pågått i partiet kan minimeras.

Mer läsning

Annons