Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LEDARE: Alla föräldrar bör välja den skola som är bäst för barnet

Under kommunfullmäktige i Borlänge i går diskuterades bland annat en motion från L om att införa obligatoriska aktiva skolval även från förskolan. Men då förslaget lades fram i Borlänge så var omröstningen inte särskilt spännande. Här, liksom i andra starka S-kommuner som Avesta, gör man inte sällan ett nummer av att neka invånarna möjligheten välja själva. Ändå är förslaget från L principiellt högintressant.

Annons

I möjligheten att välja skola uppstår en socialt betingad skevhet. De föräldrar som gör aktiva val har ofta gått på högskola eller universitet.

Motståndare till det fria skolvalet använder gärna detta som argument för varför man borde avskaffa valmöjligheten, och återgå till principen om att elever ska gå i den skola som ligger närmast hemmet.

Det skulle riskera än mer segregerade skolor – som det dessutom inte är möjligt för eleverna att ta sig ifrån – vilket vänstern besvara med mummel om att det behövs mer blandad bebyggelse. Det skulle ju ändå inte förändra att elever låses till bostadsområden där föräldrarna har råd att bo.

Här är L:s förslag värt en chans. Föräldrar som inte gör ett aktivt val åt sina barn bryr sig så klart lika mycket om barnens framtid. Om de måste välja bör de få kommunens stöd i hur man på bästa sätt väljer.

Processen skulle leda till att föräldrarna, inte bara skulle ha möjlighet att hitta den skola som passar bäst åt barnet, utan också bli mer delaktiga i barnens skolgång och sannolikt också få högre förväntningar på skolan i största allmänhet.

Särskilt intressant är förslaget då det även skulle innebära att kommunen tar på sig ansvaret att sammanställa information om alla skolor i kommunen inför valet – kommunala som fristående. Detta är i sig ett utmärkt förslag!

En av valfrihetens baksidor är nämligen att marknadsföringen av skolor, och den information som görs tillgänglig för föräldrar, är mycket varierande. Här skulle ett kommunalt helhetsgrepp – gärna i konsumenttidskriften Råd & Röns kritiska anda! – ge hela systemet ett lyft.

Mer läsning

Annons