Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lättbentylen åter?

Annons

Att konkretisera EU-politiken är livsviktigt för samtliga partier med ambitionen att placera kandidater i EU-parlamentet i Bryssel.

Centern har just gjort ett vällovligt försök. I går krävde partiet betydligt större inblandning av etanol i bensinen. Syftet är att skona miljön.

Efter amerikansk förebild vill fyrklöverpartiet klämma in 15 procent etanol i bensinen, som för närvarande tillåts innehålla högst fem procent av varan. Därmed nalkas man 40- och 50-talens svenska "lättbentyl", som dock innehöll hela 25 procent effekthöjande etanol. Tillräckligt minnesgoda och framför allt ålderstigna bilister i läsekretsen erinrar sig säkert den gamla lättbentylen som en riktigt bra soppa utan bly och andra miljöbetänkliga tillsatser.

Den här sortens handfasta förslag är över huvud taget välkomna i miljödebatten. Centern efterlyser en ny, gemensam miljöpolitik inom EU och närmar sig därmed de europeiska miljöpartiernas förhållningssätt. Dessa ser EU framför allt som ett verktyg för en effektivare europeisk miljöpolitik, och har för länge sedan lämnat det primitiva "ja eller nej till EU"-stadiet bakom sig.

- Vi måste få en process, som driver miljöfrågorna framåt inom EU, deklarerade centerpolitikern Lena Ek i går.

Det är rätt inställning!

Mer läsning

Annons