Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lättare att se andras brister

/

Annons

I Europarådets kongress är fyrtiosju länder representerade. Sverige har en delegation på tolv ledamöter, jag är en av dem. Den huvudsakliga uppgiften är att bevaka, synliggöra och medverka till utveckling av demokratiska samhällsformer och mänskliga rättigheter.

Som svenskar brukar vi ha lätt för att se det som kan bli bättre i andra länder. Men hur ser vi på frågan om mänskliga rättigheter i vårt eget land och i vår hemkommun? Är Sverige bäst i klassen? Hör MR-frågorna hemma i kommunalpolitiken?

Är det bara så kallade rättshaverister som "tjatar om" mänskliga rättigheter med orealistiska krav på vad samhället ska ställa upp med? Nej, så är det naturligtvis inte. Det är så mycket som ryms inom begreppet mänskliga rättigheter. Här är några exempel: Alla har rätt att inte diskrimineras. Det innebär till exempel att ditt namn inte ska avgöra om du blir inbjuden till en jobbintervju eller inte.

Det innebär också att du ska få lika lön för lika arbete. Du har rätt till samhällsinformation även om du ser dåligt. Du ska kunna komma in i det offentliga rummet även om dina ben inte bär dig. Du ska bli lyssnad på, även om du är ett barn. Samhällets stöd till fritidsaktiviteter ska inte bedömas utifrån om det handlar om flickors eller pojkars fritid.

Handen på hjärtat, hur står det till med de mänskliga rättigheterna där du bor? Varför inte starta en studiecirkel kring detta ämne? Där skulle man dels på ett välgörande sätt kunna lyfta sin blick och titta på hur det ser ut runt om i världen, dels kunna tänka igenom hur man kan öka människors lika värde just precis där man själv bor. En annan idé är att vid utbildningar för ny- och omvalda politiker efter höstens val lägga in ett avsnitt om mänskliga rättigheter. För kommunalpolitiken handlar mycket om just detta, hur man skapar goda förutsättningar för människors lika värde

Slutligen: Bjud gärna med både svenskfödda och utlandsfödda deltagare i studiecirkeln. Då blir den samlade kunskapen mycket större och det finns flera erfarenheter att berätta om för varandra.

Mejla till ann@annbeskow.se

Mer läsning

Annons