Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låta maten tysta mun?

Annons

Vårt dagliga bröd är tydligen en fråga som berör. Efter förra veckans krönika har jag fått massor med reaktioner. Sålunda skriver exempelvis Margareta Dunkars från Falun:

"Du har så rätt i det du skriver! Det är sådan ynkedom med mathållningen både för de gamla och för de unga i karriären."

Och visst är det så. I många familjer tillämpas en särskild metod. Hela familjen "betar" det vill säga tar sig något i kylskåpet. Olavi Timonen i Ludvika har också reflekterat över vårt förhållningssätt till mat i våra dagar:

"Du tar upp en fråga som behöver bli diskuterad i allra högsta grad, nämligen den högaktade maten vi alla berörs av.

Jag minns en gång i tiden när måltiden fick lov att ätas under tystnad, inom familjen. Det var annorlunda när man var och gästade, då fick endast de äldre tala sinsemellan och barnen fick endast svara på eventuella frågor.

Att äta med mössan på, även om man satt ensam i skogen och åt var ett helgarån i princip."

Att maten ska tysta munnen, är säkert vår äldre generation uppväxt med. Det är tokigt åt andra hållet. Självklart ska måltiden vara ett forum för tankeutbyte. Men detta forum berövas nu våra äldre som istället för gemensam matsal i serrvicehuset, hänvisas till matlåda i tysthet, var och en för sig.

Flera som har hört av sig har också kommenterat bristen på alternativ i äldreboendet. Margareta Dunkars igen:

"Inom SPF, där jag nu är aktiv, arbetar vi för att ålderdomshem i ny tappning ska återskapas med måltidsservice i gemensamhetsutrymmen. Valfrihet i boendet där kooperativ av typen Tersen är ett exempel pläderar vi för. Vi ifrågasätter starkt påståendet att de gamla vill bo kvar hemma och kommer att göra en enkät bland våra medlemmar."

Inte trodde man på 60-talet att två grundläggande behov som mat och boende, skulle bli så framträdande i debatten i början av 2000-talet.

Nästa gång ska jag ta upp ett brev från Lars G som handlar om det planerade seniorboendet på Skönviksområdet i Säter. Fram till dess, glad midsommar och hör gärna av er i både stort och smått.

Mer läsning

Annons