Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läser politikerna insändarsidorna?

Annons

I augusti och september 2003 skrev jag att det troligtvis skulle vara mycket förnuftigt att redan vid 55+ fundera på ett boende som också lämpar sig för kroppen när den sviktar på grund av ålder. Få är dock så pass förutseende men det finns verkligen skäl att fundera lite till över detta.

En nästan ännu större anledning är att tillse de behov själen har ty den sjukdom som kanske kräver flest liv i landet heter ensamhet. Förra gången jag skrev om detta ämne var ensamheten ett återkommande tema hos alla som hörde av sig. Det spelar inte så stor roll om dammråttorna härjar och fönstren är smutsiga, bara man inte är så ensam.

Sedan dess har "ensamifieringen" ökat. Servicehus har blivit seniorboende. Det innebär att de gemensamma matsalarna stängs och pensionärerna sitter i sina holkar och en matlåda levereras. Någon att tala med och filosofera med finns inte.

I mina arbetsuppgifter ingår att sköta ett antal insändarsidor. Det senaste året har det i stort sett varje dag kommit inlägg från oroliga pensionärer som ser med fasa på framtiden. Och det märkliga är att det i dagsläget är mer gynnsamt att vara sjuk och gammal än frisk och gammal. Den som är sjuk får hjälp men den som är frisk blir ensam.

Så kommer det märkligaste.

Politikerna svär sig hela tiden fria genom att påstå att de flesta vill bo kvar hemma även på ålderns höst. Jag skulle väldigt gärna vilja ta del av hur dessa undersökningar ser ut. Vilka har tillfrågats, hur gamla har de varit och vilka frågor har ställts?

Jag hörde en gammal dam på radion i torsdags. Hon var uppbragt över just detta. Hon hade aldrig blivit tillfrågad och hon kände ingen annan heller som blivit det. Ropen på ålderdomshemmen skallar allt högre. Många är nöjda med ett eget rum och toalett och att ha tillgång till gemensamma utrymmen där man kan äta och umgås. Till och med att tittat på tv är roligare om man är flera. Men givetvis vill ingen ha tillbaka de förvaringshem som kallades långvård.

Människan är inte en solitär. Vi är flockdjur och det kan ingen politiker ändra på. Därför måste äldreomsorgen anpassas.

Här har tjänstemännen ett stort ansvar.

Vad tycker Du?

Mer läsning

Annons