Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars visar "leijonklon"

Annons


Genom att skärpa tonen i integrationsfrågorna har Leijonborg plötsligt börjat framstå som invandrarvännen som ställer krav och dessutom vågar tar upp spörsmål, som övriga partiledare helst undviker.

Förslaget, där svenskt medborgarskap sammankoppas med krav på elementära kunskaper i svenska, gav folkpartiet en kraftig knuff uppåt i opinionsmätningarna. Sedan Leijonborg utvecklat förslaget och kompletterat med ett gediget integrationspaket, ter det sig mer övertygande än i den knapphändiga ursprungsversion, som vi kritiserat på ledarplats.

Leijonborg är antagligen en politikertyp som fungerar bäst vid konfrontation och tuff utfrågning. I en tv-sänd partiledardebatt nyligen visade han också - om uttrycket tillåts - lite av leijonklon genom att upprepade gånger gripa initiativet.

Leijonborg ska antagligen ansättas med seriösa, hårda, gärna kontroversiella frågor för att komma till sin rätt. Väl påläst har han alltid varit. Stundom förkrossande väl. Denne ytterst ambitiöse politiker måste måhända försättas i en verbal stridssituation, om han inte ska framstå som en trist föreläsare utan publikkontakt, ängsligt angelägen att hinna säga allt.

"Konsten att tråka ut är att försöka säga allt", konstaterade redan Voltaire.

Imbecilla spörsmål som "när rakade du pungen senast" slapp Leijonborg den här gången. Tack för det! Ingen politiker - och heller ingen tv-publik - ska utsättas för den sortens massmediala larvigheter.

Som tuff men likväl varmhjärtad konfrontationspolitiker har kanske Lars Leijonborg sent omsider funnit sin stil. Låt oss hoppas det.

Mer läsning

Annons