Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Engqvist - Nej tack!

Annons

Lars Engqvist blir ny chef för Sveriges television. En tidigare uppgörelse, riksdagspartierna emellan, borgar för att SVT förblir socialdemokratisk domän, medan borgerliga politiker befolkar ordförandeposterna hos övrig public servicemedia. Själva ordningen syns oss diskutabel, då kompetenta personer utan partipolitiskt medlemskap utestängs från den etermediala maktens högre nivåer.

Engqvist saknar ingalunda personliga meriter för jobbet. Han var en god journalist och duktig chefredaktör på numera avsomnade Arbetet (s) en gång i tiden.

Likväl är Engqvist klart olämplig för jobbet som högste chef för SVT. Som före detta vice statsminister och socialminister är han alltför insyltad i regeringsmakten för att överhuvudtaget komma i fråga. Allmänheten kan inte lita på att den högsta SVT-ledningen förblir politiskt opartisk även i lägen, där den journalistiska missionen frontalkrockar med regeringsintresset. Vilket emellanåt händer. En före detta vice statsminister är helt enkelt diskvalificerad för jobbet som chef för SVT.

H.L

Mer läsning

Annons