Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärosäte i Falun eller Borlänge?

Annons

Hösten 2007 koncentreras all högskoleverksamhet i Uddevalla, Trollhättan och Vänerborg till Trollhättan. Det har högskolans styrelse beslutat. Därmed går den västsvenska högskolan samma centraliseringsväg som vi tidigare upplevt i Gävle-Sandviken, där Gävle numera är regionens högskoleort.

Skälet till beslutet i fyrstadsregionen är både organisatoriska och ekonomiska.

Redan för ett år sedan togs ett beslut om att verksamheten skulle samlokaliseras till en av orterna, men om det skulle bli till Trollhättan (teknik och verkstadsutbildning), Vänerborg (vårdutbildning) eller till Uddevalla (informationsteknik/medier) överläts åt högskolans styrelse att avgöra. Trollhättans kommun erbjöd det bästa budet och vann dragkampen.

Förhoppningsvis låter sig Dalarnas blivande högskolerektor, Agneta Stark, informeras om bakgrunden till koncentrationen till Trollhättan. Den kan bli till nytta i hennes framtidsstrategi för Högskolan Dalarna.

Dalarna har ju också i flera år levt med en delad högskola och inte så sällan framförs synpunkten att en satsning på en av orterna, Falun eller Borlänge, vore att föredra framför dagens uppdelning.

En kraftsamling av resurserna skulle stärka hela regionen.

Mer läsning

Annons