Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång väg till jämställdhet

Annons

Alla kvinnor är självklart inte lika och många vänder sig med rätta mot att klumpas ihop och utmålas som offer. Men samtidigt är det få som invänder mot att det finns erfarenheter som kvinnor har därför att de är just kvinnor. Att skorna är för trånga, att huvudet slår i glastaket och att bli betraktad som ett objekt.

Det är kvinnor som gör det mesta av hemarbetet trots att det är länge sedan arbetsmarknaden var en manlig domän. I arbetslivet visar undersökning på undersökning att kvinnor får lägre lön än sina manliga kollegor. Dessutom är kvinnodominerade yrken ofta synonyma med dåligt betalda jobb.

Unga tjejer bombarderas av retuscherade och sexualiserade bilder av hur de ska vara för att duga. Samtidigt får tjejer som växer upp i invandrarfamiljer veta att de måste anpassa sig efter seder och bruk som fjättrar dem. När en ung familj skaffar barn förutsätter många att det är hon som ska vara hemma och ta ansvar för barnen medan han kan hjälpa till i den mån det går. Kvinnor som utsätts för våldtäkt får veta att våldtäkten inte är våldtäkt om hon varit full eller klätt sig "utmanande". Kvinnor blir utsatta för misshandel av sina män. Män ser det som sin rätt att köpa sex för pengar. Så kan man fortsätta att rada upp olika problem.

Det är viktigt att synliggöra missförhållandena. Men det räcker inte. För att komma tillrätta med dem krävs såväl politiska beslut som förändringar av attityder.

Näringsklimatet kan bli bättre så att fler kvinnor startar företag. De kvinnodominerade yrkena i offentlig sektor kan utsättas för konkurrens för att pressa upp lönerna. Motståndet mot hushållsnära tjänster kan brytas för att få arbete och fritid att gå ihop. Ändringar i föräldraförsäkringen kan få fler män att stanna hemma med barnen. Problematiken som möter många unga kvinnor i invandrarfamiljer kan prioriteras. Rättsväsendet kan ta krafttag mot det könsrelaterade våldet och sexträsket. Listan kan göras lång.

När det gäller att förändra attityder har skolan en nyckelroll och föräldrar har ett stort ansvar. I förlängningen har alla i samhället det. Jämställdhet är ju inte en kvinnofråga. Många män är djupt engagerade i arbetet för lika villkor.

Därför är det så dumt när vänsterfeminister pekar ut mannen som upprätthållaren av en förtryckande samhällsstruktur. Vad vinner man på det? Vad är poängen med att som Gudrun Schyman jämföra svenska män med talibanerna i Afghanistan?

Internationella kvinnodagen är också en dag för att uppmärksamma de miljoner och åter miljoner kvinnor runt om i världen som förvägras sina mänskliga rättigheter i det sanktionerade kvinnoförtryckets namn. Att säga att det är samma normer som styr här som i Afghanistan präglas av den värsta formen av könsapartheid, och är att inte se de viktiga framsteg som jämställdhetsarbetet trots allt har åstadkommit.

Mer läsning

Annons