Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingets budget och sjukvården

Annons

Karin Rosencrantz har på ledarplats gjort en mycket god analys av landstinget, dess uppdrag och den historik som finns bakom landstingets uppkomst och uppgifter.

Precis som Karin, ser jag och socialdemokraterna att landstingets främsta uppgift är att tillgodose en god och högkvalitativ hälso- och sjukvård till dem som bor och vistas i Dalarna. Men det är också viktigt att skapa förutsättningar för människor att må bra, kroppsligt och själsligt.

I dag är vi duktiga, ibland till och med världsledande, på att laga brutna ben, operera grå starr och få människor att leva mycket länge. Men, vi har också en uppgift att hjälpa till att laga "brustna" själar. I dag är det allt fler människor, unga som gamla, som mår dåligt. Det är viktigt att erbjuda mycket god och högkvalitativ hälso- och sjukvård, men också ett rikt kultur- och fritidsliv där människor kan umgås, utvecklas och helas som människor.

Finge moderaterna bestämma skulle de icke lagstiftade verksamheterna i samhället utplånas, såsom idrotts-, fritids- och kulturverksamheter. De skulle i alla fall inte ombesörjas av kommuner eller landsting. Varpå endast ett fåtal, privilegierade människor skulle kunna ta del av olika idrotter, kulturupplevelser eller andra fritidsverksamheter.

Karin har dock missuppfattat en sak och det är hur stor del av Landstinget Dalarnas ekonomi som går till hälso- och sjukvården. Karin skriver att det är 75 procent av landstingets budget som går till hälso- och sjukvården. Det är inte korrekt. Den riktiga siffran är att 92 procent av landstingets ekonomi går till hälso- och sjukvården.

Svar direkt: Alf Johansson har inte läst innantill ordentligt. Jag skrev att 75 procent av landstingens budget går till sjukvården. Siffran, som jag fått från Landstingsförbundet, gäller alltså hela landet och inte specifikt Landstinget Dalarna.

ALF JOHANSSON, LANDSTINGSRÅD (S) KARIN ROSENCRANTZ BERGDAHL

Mer läsning

Annons