Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Landsbygden går ny tid till mötes"

Annons

Centerpartisten och kommunalrådet i Falun, Carl-Erik Nyström, som i det här sammanhanget föredrar att kalla sig för landsbygdsbo, framhärdar i uppfattningen att han inte gav uttryck för någon vandringshistoria när han i en debattartikel i fredags berättade om hur han under ett besök vid kursgården Öster-Marma fick höras talas om vargar som kommit från Polen till Sverige.

I tidningen i går gick förre jaktvårdskonsulenten Göran Bergman, numera verksam i privat företagsamhet i Malung, till storms mot Nyström. Bergman anklagade Nyström för "dikt och förbannad lögn".

Men Carl-Erik Nyström står på sig! Nyström hörde av sig till mig under måndagsförmiddagen för att berätta om alla som ringt honom under veckoslutet och berömt hans inlägg. Och han vill definitivt avfärda berättelsen från Öster-Marma som en vandringshistoria. Dessutom ville han förstås bemöta inlägget från Göran Bergman.

Nyströms debattartikel och Göran Bergmans "svarsbrev" i min måndagskrönika har åter satt fart på debatten kring rovdjuren. Det märker ni dels på dagens insändarsida, dels genom inlägget här nedan från Carl-Erik Nyström.

Bäste Göran Bergman!

I original står det i min artikel i anslutning till studiebesöket på Öster-Malma: '... guidades där av en jaktvårdare från Dalarnas Jaktvårdsförbund. Han berättade då att man på kursgården nyligen hade gått igenom...'

Så naiv är jag inte, Göran Bergman, att jag tror att Jägarförbundet för sig självt sågar av den gren det sitter på så tillvida att man kollektivt deltagit i någon illegal vargutsättning. Däremot tycker jag att förbundet mera aktivt borde ta parti för sina egna medlemmar vad gäller framtiden för jakten. Jag har i tre dagar tagit emot mängder av samtal från upprörda och förtvivlade jägare och landsbygdsbor, alla har tackat för artikeln och menar att det nu måste ta slut på detta elände och lekstugan med skattebetalarnas pengar.

Du Göran, som bor i Malung måste väl, om någon, inse att om vi inte får en ändring, så går vi nu in i en ny tid på landsbygden, en tid som bestäms av de villkor rovdjuren ställer.

I min artikel har jag relaterat en berättelse som jag fick mig till livs 1984, det åligger andra att vidimera eller förkasta den. Vandringssägen är det inte, för 1984 fanns inte sådana, åtminstone inte om olaga varginförsel. Ta i stället fasta på mina frågor, vem ska betala för alla olägenheter och ekonomiska följder? Hur kan man medvetet skapa konflikter som tenderar att göra vanligtvis sansade personer till grova lagbrytare i lagens mening. Är inte de straffsatser som är satta sanslöst orimliga?

Till sist, Göran Bergman, detta är inte en valfråga för mig. I artikeln, fortfarande i orginal, har jag skrivit under med landsbygdsbo och jägare och i sista hand med kommunalrådstiteln.

För mej är artikeln något som jag burit på i många år, för landsbygden kan det, oriktigt hanterat, bli en ödesfråga.

CARL-ERIK NYSTRÖM

Mer läsning

Annons