Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lägre skatt för arbete

Annons

Lägre skatt om du arbetar än om du får a-kassa, är sjuk eller pensionerad. Det kommer det av allt att döma att bli om de borgerliga vinner nästa val.

Den borgerliga alliansen tog ett litet steg mot en gemensam skattepolitik när respektive parti presenterade sina alternativ till regeringens vårbudget i går.

Numera är de borgerliga överens om att det nuvarande grundavdraget ska ersättas av det som tidigare kallats förvärvsavdrag, men som nu döpts om till jobbavdrag.

Det betyder att bara den som har inkomster från arbete får göra avdraget, alltså inte pensionärer, sjuka och arbetslösa. Tanken är att det ska stimulera till arbete. Det ska helt enkelt löna sig mer att arbeta än att inte göra det jämfört med i dag. Och då främst för låg- och medelinkomsttagare.

Men även om den borgerliga alliansen enats om tekniken är det långt kvar till ett enigt skattealternativ i nästa valrörelse.

Exempelvis har den märkliga situationen uppstått att folkpartiet numera är det parti som ivrigast vill avskaffa värnskatten. Medan moderaterna är minst intresserat av att de som tjänar mest ska slippa betala fem extra procent i skatt. Saken blir inte lättare av att kristdemokraterna tycker som folkpartiet, medan centern slår följe med moderaterna.

Den sammanlagda storleken på skattesänkningarna för nästa år säger också en hel del om svårigheterna att bli överens. Folkpartiet ligger lägst med 23 miljarder lägre skatteuttag än regeringen. Moderaterna vill sänka med en bit över 50 miljarder, 30 miljarder mer än (fp) och däremellan finns centern och kristdemokraterna.

Att moderaterna ligger högst beror naturligtvis på att de också föreslår större nedskärningar av utgifterna. Framförallt av ersättningsnivåerna till sjuka, arbetslösa och förtidspensionärer, men även av exempelvis biståndet.

Och på de punkterna är den borgerliga alliansen inte närmare enighet. Och även om det ryktas om en blivande kompromiss och partiledarna möjligen uttrycker sig mer förhoppningsfullt än tidigare är det långt kvar.

Å andra sidan måste det vara väldigt svårt att lägga fram ett valmanifest som ska få trovärdighet som regeringsprogram utan att vara överens om socialförsäkringssystemet. Kan folkpartiet göra våld på inkomstbortfallsprincipen? Och kan moderaterna tänka sig att sänka skatterna lite mindre eftersom de inte får igenom så stora sänkningar av ersättningsnivåerna?

De kommande förhandlingarna om de frågorna, som inte ens ska ha börjat, kan bli direkt avgörande för det borgerliga alternativets trovärdighet.

Ett enigt förslag kom i alla fall igår. För att långtidsarbetslösa lättare ska få jobb bör arbetsgivaravgifterna tas bort helt för människor som fått någon form av ersättning i mer än ett år. Ungdomar ska kunna få ett "nystartsjobb" efter ett halvårs arbetslöshet.

Alliansen vill visa att den gör något när regeringen är handfallen.

ANDERS.JONSSON@DALTID.SE 023-936 15

Mer läsning

Annons