Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkan och media

Annons

När Tunabygden gästas av så höga företrädare för kyrkan är det inte enbart de tunga teologiska frågorna som dyker upp på biskoparnas agendor. Dalfolket, åtminstone en del av kyrkobesökarna i Stora Tuna, tycker att biskoparna borde ta i tu med Sveriges Radio och Sveriges Television så att det religiösa utbudet i ettermedia får en ökad status och framför allt ett ökat utrymme i programtablåerna.

- Program med kyrkliga förtecken snuttifieras och sänds dessutom på fel tider i radio och tv, fick de båda högra prästerliga ämbetsmännen veta vid en middag på Buskåkers gästgiveri i går eftermiddag.

- Frågan borde upp på bordet vid nästa biskopsmöte, tyckte en ivrig tittare och lyssnare.

Men varken Anders Wejryd eller Claes-Bertil Ytterberg tror att kyrkan har någon kraft att påverka ansvarigt programfolk i radio- och tv-företag, även om Sveriges Radiokoncernen verkar i allmänhetens tjänst.

Biskoparna har naturligtvis i sak rätt. Kyrkan ses som den intresseorganisation den är och kan inte kräva att få någon särbehandling av de ansvariga i radio- och tv-ledningen. Som alltid är det folkets egen röst som väger tyngst när programfolket gör sina avväganden om innehållet.

Jag vet av egen erfarenhet från 14 år på Sveriges Radio att det är de enskilda rösterna, de som ringer eller skriver och berättar om sin uppfattning om programformer, som slutligen etsar sig fast hos dem som bestämmer. Stora organisationer som ställer krav på förändringar i utbudet får sällan något genomslag för sina åsikter. SR- folket vet att kritikerna företräder särintressen. Det är inte ens säkert att de personligen delar åsikterna i den kritik de är satta att framföra. Deras agerande färgas av brist på engagemang.

Slutsatsen? Jo, vi som vill ha en förändring av utbudet måste gå samman i ett folkligt upprop och tydliggöra vad vi hoppas av kommande programtablåer.

Även om vi inte får biskoparna med oss, har frågan en så bred folklig förankring att vi borde bli många som säger vad vi tycker.

Mer läsning

Annons