Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kunskap och överlevnad

Annons

I torsdags morse steg jag upp och tittade på månförmörkelsen. Det är ett sällsamt skådespel och oerhört vackert. Hur upplevde människorna dessa företeelser på himlavalvet när man inte hade kunskap om vad som orsakade detta? Månens fantastiska förändring från klart och intensivt lysande till detta dova mörka och trolska sken måste ha varit oerhört skrämmande.

Kunskap.

Att ha eller inte ha kunskap är ofta livsavgörande.

Förra lördagen skrev jag om barnaga. Jag var verkligen inte ensam om att reagera på den alltmer förekommande åsikten att det är okej att slå sina barn.

Claes Mankler, före detta polis, har tillbringat de senaste åren med att föreläsa om kommunikationen människor emellan. Claes skriver:

Slå inte in din okunnighet

Ingen människa har rätt att slå en annan människa annat än i nödvärn. När vuxna på fullt allvar talar om att använda våld i uppfostringssyfte får jag kalla kårar utefter ryggraden. Hur kan någon tänkande och kännande vuxen tro, att det är rätt att uppfostra barn med våld? Detta synsätt speglar en mycket stor okunskap om hur barn fungerar och om oförmåga att hantera känslor.

När vi blir arga på ett barns beteende eller på ett barns sätt att uttrycka sig har vi alltid valet att antingen slå till eller försöka lösa situationen på ett annat sätt. Hur vårt agerande blir, är avhängigt den kunskap vi har om oss själva och kunskapen om det barn vi har framför oss.

För mig finns det en skillnad i att slå i uppfostringssyfte och att slå på grund av att jag blir så arg att jag slutar tänka. I det första fallet finns inget försvar och förklaringen ligger i dålig kunskap och låg mognadsnivå. I det andra fallet, när jag slår till därför att jag inte vet vad jag gör, känns det mera förståeligt men, självfallet, lika oförsvarligt och okunnigt.

Att vi har en lag som förbjuder barnaga, innebär givetvis inte att svenskar inte slår sina barn, men de flesta som lyfter handen vet i alla fall att det är olagligt.

Vilken syn har Du på barn och barnuppfostran? Du är välkommen med synpunkter så debatten hålls vid liv.

KARIN ROSENCRANTZ BERGDAHL

Mer läsning

Annons