Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kunnig och hederlig, men...

Annons

Bo Lundgren är skärpt, utomordentligt väl påläst och lågmäld. En sympatisk, lyhörd person med liberal inställning, som svårligen går att utmåla som högerspöket inkarnerat. Vilket vänsterns propagandaexpertis eljest aldrig försummar.

Vad som möjligen saknas är den frustande makt- och stridslust, som politiskt ledarskap i allmänhet - och oppositionsledarskapet i synnerhet - kräver av rollinnehavaren. Vi lever i en hård massmedial värld, där budskapets innehåll spelar allt mindre roll och sättet det framsägs på allt större.

Bo Lundgren besvarade frågor på Holmgatan i Falun. Den socialistiska landstings-majoritetens ansvar för vårdköerna var ett angeläget tema, som återkom flera gånger både i Falun och andra orter under dalabesöket. Lundgren svarar med initierad detaljrikedom och anknytning till verkliga fall och förklarar hur hans partis vårdsgaranti kan lösa problemen för många plågade patienter - samt också viktigt i sammanhanget - avlasta den många gånger tröttkörda vårdpersonalen.

Lika omsorgsfullt besvarar Lundgren publikfrågor om polissituationen i Dalarna och om gymnasieskolans växande problem med elever, som inte når godtagbara studieresultat. Och om skatten förstås. Sakligt och sansat penetrerar moderatledaren problemen.

Dock, politik är inte enbart sakfrågor, logik, korrekt analys och hederlig information. Särskilt inte i dessa tider, där regering och opposition sakpolitiskt ligger varandra närmare än någonsin. Politik är lidelse, engagemang och strid. Det är här som Bo Lundgren har svårt att riktigt övertyga som oppositionsledare. Han engagerar dåligt i kampanjsammanhang och upplevs sannolikt inte som tillräckligt "spännande".

Vilket en väldokumenterad "buffel" och kompetent maktmänniska som Göran Persson gör mer än lovligt bra. Politiker av Lundgrens personlighetstyp behöver längre tid för att nå väljarna. Det där gåtfulla, som kallas karisma, är och förblir en politisk faktor av mer utslagsgivande karaktär än politikens sakfrågor. Detta må man gilla eller ogilla.

Mötet på Holmgatan i Falun lockar få åhörare. Frågorna ställs övervägande av åsiktsfränder till Lundgren. Inga arga kritiker tar chansen att ställa ledaren för det största borgerliga partiet mot väggen. Inget riktigt tryck uppstår i utfrågningen. Lugn som den berömda filbunken avhandlar Lundgren fråga efter fråga utan nämnvärda retoriska krumbukter.

Oppositionsledaren svarar sakligt sett utmärkt utförligt men engagerar ändå dåligt. Kanske just därför. Konsten att tråka ut består i att försöka säga allt, varnade redan Voltaire. Detta är inte bara moderaternas utan hela den borgerliga oppositionens dilemma.

Att offentligt ge rådet "bli lite mer bufflig Lundgren" går liksom inte för sig, varför vi avstår från detsamma.

Mer läsning

Annons