Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungliga trafiksynder

Annons

Saken har emellertid ytterligare en aspekt. Om någon av majestätets undersåtar praktiserar fortkörning drabbas vederbörande - välförtjänt - av kännbara böter.

Eventuellt ryker körkortet. Om framfarten orsakar dödsolyckor kan ännu strängare påföljder komma i fråga.

Utom när kungen suttit bakom ratten. Regeringsformen, som är en grundlag, stadgar nämligen att konungen inte kan åtalas, ställas inför rätta och straffas.

Detta är orimligt i en demokrati och rimligtvis starkt stötande för det allmänna rättsmedvetandet, i den mån denna svårfångade företeelse och högst inofficiella instans över huvud taget existerar.

Antag att en svensk kung - inte nödvändigtvis den nuvarande - misstänks ha kört för fort, spritpåverkad och/eller vårdslöst, i samband med en allvarligare trafikolycka med svåra personskador, kanske dödsoffer.

Kungens skuld, eller oskuld, i sammanhanget kan inte fastställas genom rättslig prövning. Vilket kan vara nog så trist för samtliga berörda parter, inklusive kungen själv.

Hur blir det med eventuella skadeståndskrav från drabbade medtrafikanter?

Vad gör man om kungen hänvisar till grundlagen och helt sonika vägrar betala, även om han av allt att döma är vållande? Han har ju obestridligen den formella rätten på sin sida.

En likartad situation uppstår om en kung skulle ägna sig åt - eller misstänkas ägna sig åt - gängse kriminell verksamhet.

Grundlagstexten "Konungen kan ej åtalas för sina gärningar" vilar på föreställningar från fornstora dagar, då folk fortfarande på fullt allvar trodde att majestätet erhållit sin makt från självaste Vår Herre, och därför lydde under en annan, högre rättvisa än vanliga människor. Kungen var ansvarig endast inför Gud.

Det börjar bli dags att skriva om grundlagen, så att kungen på samma sätt som övriga medborgare görs juridiskt ansvarig för sina gärningar, och eventuella ogärningar.

För detta krävs två riksdagsbeslut med ordinarie val emellan.

Mer läsning

Annons