Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kryptonazism hotar i Orsa

Annons

I det av helt andra orsaker ogiltigförklarade valet i september lyckades sverigedemokraterna erövra mellan 100 och 200 röster. Det räckte för ett mandat i kommunfullmäktige.

Sporrade av sverigedemokraternas framgång ställer nu även nationaldemokraterna upp i Orsa. Nationaldemokraterna uppstod efter elakartade stridigheter inom sverigedemokraterna häromåret. De båda sekterna är idag varandras bittra fiender och konkurrenter. Mest sannolikt - men ingalunda säkert - är att inget av partierna erövrar mandat i extravalet. De väljare, som kan tänka sig att rösta högerextremt, torde utgöra en - måhända i dubbel bemärkelse - begränsad skara. Rösterna räcker inte till för att båda småpartierna ska lyckas erövra mandat. Vilket i och för sig är alldeles utmärkt.

Båda partierna förnekar bestämt att de är rasister och/eller nazister. Därför bör följande framhållas:

Personer med förflutet i organisationen Bevara Sverige Svenskt (BSS) och några öppet nazistiska/fascistiska rörelser återfanns länge i sverigedemokraternas ledande krets. En partiordförande hade således ett förflutet i Nysvenska rörelsen med anor från krigstiden, då organisationen utmärkte sig för rabiat antisemitism.

Nationaldemokraterna håller sig med en för "demokratiska" politiska partier minst sagt märklig webbsida. I länkskafferiet återfinns riksdagspartiernas webbsidor samt polisens, hemvärnets, försvarets. Så långt kan allt synas gott och väl. Vidare finns några extrema vänstersekters sidor.

Men därutöver - och detta är det anmärkningsvärda - har nationaldemokraternas websida länkar till praktiskt taget varje nazistisk, rasistisk och judehetsande grupp i landet samt även till privatpersoner i branschen. Däribland en herre som för några år sedan försökte starta en arisk religion i Sverige och i en tv-intervju förkunnade att "Adolf Hitler och Eva Braun var de bästa föredömen varje ung svensk man eller kvinna kunde ha."

Nationaldemokraternas länkförteckning omfattar även nazigrupper som "Legion Wasa" med två korsade handgranater i partiemblemet. På den organisationens hemsida återfinns "kamplyrik" av 30- och 40-talens svenska naziführer Sven Olof Lindholm.

Nationaldemokraterna förnekar officiellt att de är nazister. Länkarna på deras webbsida avslöjar deras speciella intresseprofil i politiken. Länkarna på webbsidan erbjuder den för närvarande mest kompletta förteckningen över nazistpartier, rasistgäng och antisemitiska sekter och figurer som överhuvudtaget går att uppbringa i dagens Sverige.

Ett politiskt parti länkar knappast ihop sig med sådana avgrundsrörelser utan orsak. Att de vanliga riksdagspartierna, några vänstersekter samt några myndigheter också återfinns i nationaldemokraternas "länkskafferi" är tänkt som alibi. Ett alibi som knappast lurar någon. Partiet är kryptonazistiskt!

Allmänheten varnas!

Mer läsning

Annons