Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Fortsätter det så här blir det en lång valrörelse i sandlådan

Snart är valrörelsen igång i full effekt. Bawar Ismail uppmanar till en sansad och schysst debatt.

Annons
Försök bidra till en sansad valrörelse, politiker. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Debatten som följt Uppdrag gransknings avslöjande om skatteplanering utomlands uppvisar alla tecken på valrörelseretorik.

Vänstersidan menar att Svenskt näringslivs ordförande Leif Östling, och hans förmögenheter utomlands, är ett exempel på överklassens egoism. Och från högersidan talas det om att Östling är en hjälte som betalat in enorma summor skattepengar.

Östlings kommentar "vad fan får jag" har även det lett till en uttjatad debatt. Vänstern lyfter fram det goda med välfärdsstaten. Högern lyfter fram brister i välfärdsstaten eller exempel på skatteslöseri.

Valrörelsen är igång, mina vänner. Nu kör vi.

Retoriken kommer att skruvas upp ytterligare. Småsaker kommer att förstoras. De politiska lägren kommer att prata förbi varandra. Om vi redan nu tycker att samtalsklimatet till stor del hämtar kraft från medvetna eller omedvetna missuppfattningar, så lär det bara komma mer av den varan i valrörelsen. Åh nej, partiledare X råkade säga Y. Hemskt! Skäms!

Ta tillbaka det!

Nej, ska inte alla vi som är engagerade i svensk politik försöka skärpa oss inför den kommande valrörelsen? Sluta imitera barn som bråkar i sandlådan och kanske försöka föra en sansad valrörelse?

Konflikter är förvisso centralt i politiken. Idéer måste stötas och blötas. Det är så det alltid fungerat – och så måste det fortsätta. Men det behöver inte betyda att vi ska spä på polarisering med en smutsig valrörelse.

Om du är partist, eller om du på något annat sätt kommer att engagera dig i valrörelsen, kommer här därför några uppmaningar.

Först av allt, kan vi inte försöka att förstå varandra? Försök att gå i motståndarens skor? Nej, högern vill inte driva på segregation för att de är emot vänsterns olika förslag på regleringar av det fria skolvalet. Nej, vänstern försvarar inte gängkriminella för att de lägger större vikt vid sociala åtgärder kontra hårdare tag. Låt oss försöka förstå varandra. Spara på krutet till när du verkligen finner det nödvändigt.

Och kopplat till detta är självklart medvetna eller omedvetna misstolkningar av vad motståndarna säger. Deltar man i debatter i den riktiga, fysiska världen kan man ibland råka uttrycka sig fel. Ett öppet mål för motståndaren. Smash, mål! Men vad sägs om att försöka bekräfta vad din opponent egentligen säger? "Ursäkta, men sade du precis XYZ, menar du allvar?". Kanske var det bara en felsägning, eller kanske står din motståndare fast vid det sjuka hen nyligen sagt.

Min sista uppmaning är kanske den viktigaste. Snälla, våga ha lite självdistans kring ditt parti och dina politiska uppfattningar. Visst, politik kan vara blodigt allvar. Men humor är en fantastisk förmåga hos oss människor. Om någon driver med ditt parti eller din partiledare, varför inte skratta med motståndaren? Bli inte sur. Lås inte in dig i din lilla bubbla, där du avfärdar alla som inte håller med dig eller som driver med ditt läger.

Följ de här simpla små råden så kanske vi kan få till en sund valrörelse utan hätsk ton. Visst vore det härligt?

Mer läsning

Annons