Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: En räddningsplanka i Avesta har stängt - värna lokalsamhällets hjältar

Annons

Runt om i världen finns det lokala hjältar, närsamhällets hjältar. Det kan vara den som gör stordåd genom en modig insats vid rätt tidpunkt, men det är också de människor som envist över lång tid gör något för andra i sin närmiljö.

I veckan avslutades Ria, Rådgivning i alkoholfrågor, i Avesta efter 42 år. Där finns definitivt några lokala hjältar, som till exempel Anders, Anette och andra som har gjort en medmänsklig insats i över fyra decennier. Lokalen i bottenvåningen på Corneliusgatan 25 i Avesta har varit mycket mer än en rådgivningsbyrå, det har varit en viktig mötesplats för den som behövde medmänsklig kontakt.

Alkoholmissbruk och drogmissbruk gör ofta människor ensamma. Den som i berusat tillstånd uppför sig illa mot sina närmaste tillräckligt ofta, straffar ut sig själv och tappar sin plats i familjen. Hur viktigt är det då inte att en dörr finns öppen till en gemenskap med mänsklig värme och dessutom fika?

Där har Ria varit en räddningsplanka för många i Avesta sedan mitten på 1970-talet. Riaföreståndaren Anders Sjöblom har alltid sett det som viktigt att skilja på människan och missbruket. En fantastisk personlighet kan döljas bakom den mask som alkoholmissbruket skapar.

Under många år hade man cirka 300 besök i månaden, vissa år fler. De senaste åren färre vilket är ett skäl till att Ria nu avslutas av de kristna organisationer som har varit ansvariga för verksamheten.

Härom kvällen besökte jag en annan mötesplats som har funnits i över 30 år. Det är Internationella föreningen i Hedemora, som samarbetar med Vasakyrkan och ordnar träffar varje torsdagskväll. Här finns också ett antal lokala hjältar som arrangerar en mötesplats mellan svenskfödda och utlandsfödda hedemorabor. De flesta av de ansvariga har funnits med i alla tre decennierna. Tala om långsiktigt ansvar och uthållighet!

Vid mitt besök i torsdags var det dansövningar och gott om skratt. Gråa huvuden blandades med unga kolsvarta lockiga huvuden, då dansinstruktören försökte övertyga de närvarande att dans inte är svårt, utan något som passar alla kroppar. Hoppas denna positiva mötesplats fortsätter att vara öppen ännu många år, trots att de huvudansvariga även här övervägande tycks vara en bra bit in i pensionsåldern.

När man söker på ordet mötesplats i dag, dyker det upp mängder av förslag till mötesplatser på nätet. Det är sannolikt värdefulla "digitala" mötesplatser. Man behöver ju inte gå utanför sin dörr eller fixa fika för att mötesplatsen ska användas.

Ändå tror jag att vi ska värna om de fysiska mötesplatserna, om möjligheten att utan prestationskrav och i all enkelhet mötas ansikte mot ansikte. Då kan vi också kanske ge varandra en kram. Enligt forskning har beröring en mycket välgörande effekt på oss människor.

Vi hälsar nya lokala hjältar välkomna att fortsätta skapa mötesplatser för mänsklig samvaro!

Lena Lönnqvist

Mer läsning

Annons