Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Det här duger inte – alliansen måste skärpa sig

Annons

Krönikören Svend Dahl är fil. dr i statsvetenskap och chef för Liberala Nyhetsbyrån.

En gång handlade Alliansberättelsen om partiledare som trivdes ihop och visade att det gick att komma överens trots att man representerade fyra olika partier. Det var en berättelse att vinna val med.

Med ett år kvar tills valrörelsen drar igång på allvar känns den berättelsen mycket avlägsen. I stället handlar den nu om dåliga opinionssiffror, ifrågasatta partiledare, oenighet kring hur man ska hantera det faktum att man inte kommer att kunna bilda en majoritetsregering och svårigheter att komma överens om hur man ska stoppa de skattehöjningar man är överens om att man vill stoppa.

Samtidigt tyder det mesta på att S kommer att ägna det kommande året åt att ifrågasätta C:s och L:s platser i Alliansen.

En valrörelse som utkämpas under sådana omständigheter är dömd att förloras. Det är hög tid att allianspartierna inser det och agerar därefter. Att moderatledaren Anna Kinberg Batra i sitt sommartal på nationaldagen bjöd hem allianskollegorna på middag för att ge samarbetet en "nystart" är därför ett viktigt steg i rätt riktning.

Det har varit pinsamt att se hur de spelteoretiska diskussionerna kring det parlamentariska läget kortslutit alliansen. Varje sekund som i media ägnats åt att kommentera vilka riksdagsmajoriteter som är acceptabla och vilka som inte är det, är en sekund som kunde ha ägnats åt att lyfta fram det som förblir Alliansens styrka: samsynen kring vilken politik som vore bra för Sverige.

Denna samsyn blev inte minst uppenbar i samband med partiernas vårmotioner, som tydligt pekade i samma riktning. Men samsynen har också återkommande kommit till uttryck under mandatperioden, när en riksdagsmajoritet ställt sig bakom Alliansförslag för att stoppa vänsterinriktad politik.

Det räcker dock inte för Alliansen att vara stark i den ekonomiska politiken. Vi lever i en tid där partiernas inrikesministerkandidater är minst lika viktiga som finansministerkandidaterna. Valrörelsen kommer troligtvis att handla om frågor som integration, både på arbetsmarknaden och värderingsmässigt, och om människors oro över brottslighet och polisens förmåga att fullt ut göra sitt jobb.

Att L ser ut att göra tryggheten till en profilfråga och att M slutligen gjort sig av med Beatrice Ask och i stället ger Tomas Tobé ansvar att återupprätta partiets förtroende i rättspolitiken är därför av största betydelse för alliansens trovärdighet.

Alliansens företrädare måste sluta hänga med huvudena: Låt inte politiska motståndare och spelfixerade journalister sätta dagordningen. Ät middag hos Anna Kinberg Batra. Kom överens om hur regeringens skattehöjningar ska stoppas - varje dag det drar ut på tiden spär på bilden av en splittrad allians. Men framförallt: Åk tåg, åk flygplan, åk buss och prata trygghet och integration med väljarna.

Doften av kanelbullar i en gemensam kampanjbuss är doften av valseger.

Mer läsning

Annons