Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KRÖNIKA: Det allt fetare Dalarna måste sluta hyckla om skräpmat, sprit och träning

Vi lever i en värld där det mer eller mindre har blivit normalt att leva ohälsosamt. Skräpmat, läsk, alkohol och socker har tagit en allt större del i våra liv och träning är för många bara någonting som man ser på tv och i sociala medier.

Annons

Krönikören Elin Nilsson är idrebo och studerar till brandman. Nilsson är utbildad personlig tränare och engagerad i projektet

Att övervikt och fetma ökar generellt i västvärlden är ingen hemlighet. Enligt statistik från statliga Folkhälsomyndigheten är nästan hälften av alla svenskar överviktiga eller feta och enligt Världshälsoorganisationen, WHO, dör fler människor i dag av fetma än av svält.

När Expressen för något år sedan skrev om övervikt och den ihållande skräpmatstrenden så reste man till Dalarna: vår befolkning tillhör landets allra mest överviktiga.

Men trots allt detta, trots all forskning och statistik som larmar om följderna av en osund livsstil, är det ändå många som anser att det skulle vara farligare för kroppen och hälsan att "träna för mycket" än vad det är att leva ohälsosamt.

Självklart finns det människor som är extrema med sin träning och som tränar på ett skadligt sätt. Det finns människor som lider av psykiska sjukdomar som gör att de mår dåligt om de missar ett enda träningspass eller om de äter några kalorier "för mycket" och det är absolut ingen livsstil som jag vill uppmuntra till.

Men träning behöver inte alltid innebära blod, svett och tårar. Det behöver heller inte innebära proteinpulver och fitness-bilder på Facebook och Instagram. Träning och motion innebär att man rör på sig, oavsett om det är på ett gym eller att välja trapporna i stället för hissen, det viktiga är att man gör någonting.

Jag tränar för att jag tycker att det är roligt. Jag tränar för att mitt framtida yrke som brandman kräver att jag har en bra fysisk status. Framförallt så tränar jag för att jag ska må bra och för att min kropp ska vara frisk och orka, förhoppningsvis i många år till.

Då skrämmer det mig att människor som aldrig rör på sig, som äter skräpmat flera gånger i veckan och som varje helg häller i sig mängder av alkohol, anser att det är farligt att jag tränar 4-5 gånger i veckan.

När jag går på fest får jag ofta (upprepande gånger) svara att "nej, jag är inte gravid bara för att jag inte dricker alkohol i dag" på frågor från folk som anser att det kan vara den enda vettiga förklaringen till varför jag går på fest utan att dricka alkohol. De brukar hånfullt reagera "jaha okej…" när jag förklarar att jag inte vill dricka varje helg för att det helt enkelt inte är bra för kroppen.

Ja, jag är faktiskt på riktigt orolig över utvecklingen som den ohälsosamma livsstilen fått. Den som av någon anledning tvivlar på riktigheten i att vi måste få ett sundare förhållande till kost och motion kan ju prova att ringa landstinget. Den nya budgeten som antogs i veckan innehåller nämligen en storsatsning på… Just det: dietister.

LÄS MER AV ELIN NILSSON:"Du kan bli den som brandmännen livlös klipper ur ett bilvrak"http://www.dt.se/opinion/ledare/elin-nilsson-du-kan-bli-den-som-brandmannen-livlos-klipper-ur-ett-bilvrak

Mer läsning

Annons