Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Den yttersta högern i M vill splittra alliansen - Kristersson måste stå emot

Annons
M och C utgör alliansens viktigaste partier. De ska ta täten tillsammans, anser krönikören.

Följer man sociala medier kan man förledas att tro att alliansen spruckit. Detta för ett beslut som enligt en mätning av Inizio 70 procent av C:s väljare stödjer och som ligger i linje med partiets politik sedan länge.

Det handlar förstås om det av lagrådet kritiserade regeringsförslaget om ensamkommande. Det ska tilläggas att den här ledarredaktionen har argumenterat för att C ska säga nej.

Men C sade ja och på det följde en hatkampanj mot C i sociala medier.

Olika photoshoppade bilder spreds av partiledaren Annie Lööf. Många grovt kränkande tillmälen har postats i kommentarsfält och på twitter. Inte heller är det naturligt med de högljudda slutsatserna att lliansen spruckit av det här beslutet.

Läs mer: Centerhatet som undergräver borgerligheten

M bröt med allianspartierna och gjorde upp med S och MP om asyllagen 2016. L och KD lade ned sina röster, C röstade emot.

Elcertifikaten, försvarsanslagen, energiöverenskommelsen, föräldraförsäkringen, förtroendet för Peter Hultqvist (S), vårdnadsbidraget, EU:s sociala pelare, vårdgarantin och ägarprövning för friskolor är andra frågor där partierna i alliansen valt olika vägar.

Alliansens partiledare besökte Centerpartiets kommundagar på Arlanda i februari. Ulf Kristersson i bakgrunden.Foto: Henrik Montgomery / TT

Ändå skallar de sociala medieropen att det är C som raserar borgerligheten. Men ropen sker inte utan kontext. Det C har varit utsatt för ett längre tag, och som tilltagit efter beslutet om de ensamkommande, är ett organiserat drev från de högra yttermarkerna som ätit sig längre in i borgerligheten.

Det finns många som har intresse att spräcka alliansen, och det är då logiskt att ge sig på det parti som i praktiken blockerar SD:s inflytande och som samtidigt är långt större än L och KD tillsammans i opinionsmätningarna.

I senaste Ipsos får C 12 procent mot L 5 procent och KD 3 procent. Samtidigt får M 21 procent. Det innebär att vi går mot ett valresultat där M ser ut att bli lika stort som övriga allianspartier tillsammans. Det innebär också relationsprövningar när balanser skiftar.

Samtidigt finns det inget parti som M-väljare gillar mer utanför sitt eget parti än C, samma sak gäller omvänt. M-kärleken till C är besvarad visar siffror från SOM-undersökningen.

C och M är tillsammans den starkaste kraften just nu i svensk politik för företagande, rättsväsende, integration på arbetsmarknaden och en stabil riktning för det handelsberoende Sverige i ett internationellt osäkert hav där demokratier utmanas.

Partierna utgör tillsammans ryggraden idag i svensk borgerlighet och det finns långt mer som förenar M och C än som splittrar.

Bli inte distraherad och tappa det ur siktet.

Mer läsning

Annons