Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Den ryska regimen väntas få stor majoritet i morgon

Annons
I morgon, på samma dag som det ryska presidentvalet hålls, är det fyra år sedan president Vladimir Putin slutförde annekteringen av Krim.

I morgon är det fyra år sedan Ryssland slutförde den olagliga annekteringen av Krim. Det var ett mycket grovt brott mot internationell rätt och europeisk säkerhetsarkitektur när Ryssland med vapenmakt helt sonika rövade halvön från Ukraina genom en invasion.

Det är ingen slump att president Putin bestämt att han ska återväljas till sin fjärde presidentperiod på just årsdagen.

För fyra år sedan arbetade Olga Skripnuk på universitet i Jalta. Men det som hände där i februari och mars kom att förändra hennes liv.

"Min första chock var när ryska militärfordon rullade in i min hemstad. Efter det beslutade min kollega och jag oss för att dokumentera situationen, vi tog våra telefoner och började samla information om de gröna männen."

"De gröna männen" var ryska specialtrupper som agerade utan synliga symboler om vilka de var på fordon och uniformer, allt för att skapa förvirring och möjliggöra annekteringen.

Skripnuks andra chock kom när krimtataren Reshat Ametov kidnappades efter att ha deltagit i en demonstration mot ockupationen. Han torterades och dödades, och Ametovs skändade kropp hittades två veckor senare.

"Det var då jag förstod att krig hade kommit till mitt hem, och att Ryssland ockuperade mitt hem. Jag kommer ihåg när min man kom hem den 16:e mars och sade till mig att samla ihop våra tillhörigheter, vi måste fly. Det var min sista dag på Krim."

Idag är Olga Skripnuk aktiv i Crimean Human Rights group och förra veckan var hon på besök i Stockholm tillsammans med en grupp människorättsaktivister från Krim. Jag fick då möjlighet till en exklusiv intervju om situationen på Krim.

Det finns över 500 dokumenterade fall av brott mot mänskliga rättigheter, inklusive mord som det på Ametov.

Det finns också 57 fall som är fängslade just nu, många av dessa har flyttats till fängelser i Ryssland. Och situationen beskrivs som stegvis försämrad.

Krimtatarerna är en särskilt utsatta. Genom historien har de utsatts för omfattande övergrepp, med Stalins deportationer som kulmen. Många har nu flytt Krim, samtidigt som många fastlandsryssar flyttar till halvön.

"Det är det tredje omplaceringen av människor på Krim de senaste tvåhundra år.

En annan tendens är förstörelsen av krimtatarisk och ukrainsk identitet, det börjar från skolan med språk och kultarv och fortsätter med media och politiska institutioner", förklarar Alim Aliev från Crimean House.

Gruppens budskap är att nya personliga sanktioner mot dem som är skyldiga till tortyr, fängslande och mord måste införas, samtidigt som de gamla sanktionerna kvarstår.

"Ryssland förstår inte språket resolutioner och uttalanden, därför behövs sanktionerna", säger Tetiana Pechonchyk från Human Rights information Centre.

Mer läsning

Annons