Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Dawit Isaak har blivit rånad på 6000 dagar av sitt liv

Annons
Den svenska journalisten, Dawit Isaak som är fängslad  Eritrea sedan 2001. Foto Kalle Ahlsén / SCANPIX

För 6000 dagar sedan var jag en ung reporter och nygift. Sedan dess har mitt liv haft med- och motgångar. Jag har gift mig och fått två barn.

Jag har mist min pappa men sett släkten utökas med nya små människor.

Jag har gråtit av lycka och av sorg.

För oss människor händer massor av saker medan åren går. Vardagliga trivialiteter i långa stunder som stundtals kryddas med extraordinära händelser – dåliga eller bra.

Allt detta bildar ett liv. Även om vissa upplevelser är tunga, får vi uppleva dem – eftersom vi lever och är fria.

2001 arbetade den svensk-eritrianske journalisten Dawit Isaak på tidningen Setit som publicerade ett öppet brev där ett antal personer efterlyste demokratiska reformer i Eritrea. För det fick han och en rad andra människor betala ett högt pris.

Den 23 september 2001 genomfördes ett massgripande av personer som regimen ogillade – som Dawit Isaak och hans kollegor, som valde att publicera ett upprop för demokrati.

Det hela passerade relativt obemärkt, timingen från regimen var ingen slump. För då – blott ett par veckor efter terrorattentaten mot USA den 11 september – var världens blickar riktade åt ett helt annat håll.

6000 dagar senare nekas trebarnspappan från Lerum fortfarande advokat, familjebesök och rättslig prövning.

Eritrea är idag ett av världens värsta länder för journalister. Det finns sedan 2001 inga oberoende medier i landet, skriver Svenska PEN, i ett uttalande där man kräver att Dawit Isaak friges.

Det är länge sedan anhöriga och vänner till Dawit Isaak fick ett säkert livstecken. Men rykten och snack har det varit gott om och ibland har uttalanden från regimens företrädare väckt hopp.

Kampen för att få Dawit Isaak fri får inte mattas, tvärtom. Dessa små strimmor av hopp är viktiga att följa upp.För en sak är nämligen säker: Dawit Isaak och hans familj har rånats på 6000 dagar av sina liv av en regim som ignorerar grundläggande mänskliga rättigheter.

Läs mer: Krönika: Fängslad 15 år utan rättegång – nu måste Dawit Isaak få komma hem

Mer läsning

Annons